2024. március 29. - Auguszta
Nincs minden rendben a testépítő- és fitnesz szakmában. Legalábbis ezt állítják azok a versenyzők, akik a sportági szakszövetség magyar szervezetének furcsa versenyszervezői trükkjeiről beszélnek. Kamuverseny vagy félreértés?
2011. január 10. hétfő 17:44 - HírExtra
A HírExtra információi szerint több hazai versenyző is kifogásolja az IFBB (a testépítő és fitnesz sportág legpatinásabb nemzetközi szövetsége) novemberi budapesti Klasszikus Testépítő Világbajnokság és Fitnesz Világkupa néven futó verseny körüli nem egyértelmű helyzetet.

A méltatlankodó versenyzők azt kifogásolják, hogy a szervezők világbajnokságként hirdették meg az eseményt, ráadásul kvalifikációs versenyként egy olyan tornára, ahová nem is szükséges előzetes kvalifikáció.

Kamuverseny vagy félreértés?

A versenyt az IFBB magyar tagszervezete, az IFBB Hungary szervezte az Urániában november 21-22-én.



"A világbajnokság rangját emeli, hogy első ízben lesz lehetőség arra, öt magyar versenyző kvalifikálhassa magát a világ leghíresebb és legnagyobb amatőr versenyére, az Arnold Classicra. A versenyt 2011 márciusában rendezik az Egyesült Államokban. Ez valódi kiugrási lehetőség a versenyzőink számára, akik egy jó szerepléssel valódi világsztárokká válhatnak! A rendezvény népszerűségét mutatja, hogy a környező országokból jelentős jegyigénylés érkezett, így a világbajnokság mindkét napján, biztos telt ház várja a versenyzőket" - állt a verseny előtt az IFBB Hungary honlapján.

A vitatott kvalifikáció

IFBB Klasszikus Testépítő Világbajnokság & Fitness Világkupa
A híradások szerint a versenyt most először rendezhette meg kelet-európai ország, és mind az öt kontinensről érkeztek versenyezni. A hivatalos adatok szerint a november 21-22-én rendezett megmérettetésen hatvan ország közel háromszáz versenyzője vett részt, köztük negyven magyar testépítő.
A versenyen testépítő, fitness, body fitness és fitness modell kategóriákban lehetett indulni.
Ezzel szemben az említett Arnold Classic honlapján található versenykiírás szerint "Nincs szükség kvalifikálásra a klasszikus testépítés és a bikini kategóriákban". (http://arnoldamateur.com/generalinfo/ - NOTE: NO CLASSIC BODYBUILDING OR BIKINI QUALIFICATIONS NEEDED. ANY COMPETITOR MAY ENTER)

Hogy ezért sokkal többen jelentkeztek a versenyre, mint tették volna egyébként? Hogy sokkal többen fizették ki a nevezési díjat, és ették meg az ötezer forinttól kezdődő jegyekért?

A HírExtra természetesen megkereste az IFBB magyar tagszervezetének illetékeseit is, akiktől megtudtuk, az egyes világveresenyekre való kijutás nem olyan egyszerű, mint azt a versenyzők gondolnák.

Kidolgozott női testek, falatnyi, mégis ízléses ruhadarabok - ízelítő a verseny egyik látványosabb kategóriájából:



Huber István elmondta, az Arnold Classic-szintű versenyekre kvalifikáció szükséges. Sőt nem csak a kvalifikáció, hanem a honi szövetség áldása is.

De mi a helyzet az amatőröknél? Hiszen Magyarországon zömében ilyen státuszban versenyeznek az IFBB-nél is...

"Odamehetnek, de nagyot fognak nézni"

"Bárki megpróbálhat kvalifikáció nélkül is odamenni, de nagyot fog nézni. Jó kapcsolatban vagyok az ottani szervezőkkel, akik pontosan tudják, az IFBB Hungary színeiben csak az áll náluk színpadra, akiket mi előzetesen bejelentünk" - magyarázta Huber.

A helyzetet bonyolítja, hogy a versenyzők pontosan tudják, nem tanácsos rosszban lenniük az IFBB-vel, mivel hazánkban csak e szervezet révén válhat valaki profivá.

Patthelyzet? Vagy csak néhány, a saját érdekeit sértve érző versenyző hisztije? Talán a híres filmsztár és kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger nevével fémjelzett Arnold Classic kezdetéig kiderül...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását