2024. április 24. - György

Bármikor szobatársunk lehet Hannibal Lecter?

Egy fiatalember megölte idős szobatársát a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályán. A kórházban jelenleg belső vizsgálat folyik. Kurimay Tamással, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnökével beszélgettünk.
2011. január 6. csütörtök 07:42 - Győry S. József
Milyen biztonsági előírások érvényesek egy kórházban, ezen belül kiemelten a pszichiátriai osztályon?

Ami eddig biztos
Sagyibó Melinda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-nek annyit mondott, hogy az egyik fővárosi kórházban bűncselekmény áldozata lett egy ott kezelt 68 éves beteg. Hozzátette: megkezdték az adatgyűjtést, a tanúk kihallgatását és a helyszíni szemlét. A sajtóügyeletes további tájékoztatást szerdára ígért. MTI
Külön biztonsági előírások nincsenek érvényben csak olyanok, amelyek mindenképpen szükségesek.

Ha jól értem, nincsenek külön biztonsági őrei a pszichiátriai osztályoknak.

Mindez nem előírás, a biztonsági őrök alkalmazása az intézmény fenntartójának a hatáskörébe tartozik.

Pszichiátriai betegek között jelentős eltérés lehet. Milyen ismérvek alapján helyeznek betegeket közös kórterembe? Egy magatehetetlen idős férfi és egy húszéves drogos fiatalember nem ugyanaz a kategória.

Valóban nem az, ám nem az életkor és egyéb szempontok a döntőek ebben a kérdésben. A megfigyelés szükségessége, gyakorisága dönthet az elhelyezésről, ilyen ismérv lehet a paciens közvetlen veszélyeztetett állapota. Az idős úr is ilyen ápolt lehetett. Azt persze nagyon nehéz megmondani, hogy valóban jogosan volt-e egy terembe elhelyezni a fiatalemberrel. A Nyírő Gyula Kórházban belső vizsgálat folyik, amely befejeztével választ kaphatunk minden kérdésre.

Nyírő Gyula Kórház

Ha jól értem, nem viselkedés, habitus alapján kap egy beteg szobatársat, nem tudhatjuk, hogy ki a mellettünk fekvő beteg.

Mindez valamennyi kórház valamennyi osztályára igaz, a baleseti sebészettől kezdve egészen a fül-orr gégészetig. Senki sincs védve, külön előírások nincsenek ebben a kérdésben. Az elhelyezés osztályszervezési és állapotbeli kérdés.

Általánosságban mennyire túlterheltek a pszichiátriai osztályok dolgozói?

A pszichiátriai osztályokat nagyon magas humán-erőforrás hiány jellemzi.

A hiány miatt általánosságban kevesebbszer ellenőrzik a pacienseket?


A terhelési és pihenési idő a létszámtól is függ. Arra, hogy a létszámhiány áll e tragikus eset hátterében, nem tudok válaszolni. Az viszont biztos, hogy a pszichiátria egy olyan hiányszakma, amelynek a megoldása igen sürgető lenne. Számtalan pszichiáter távozik az országból, a fiatalok pedig nem szívesen választják a hiányszakmákat. A hiány nem csak az orvosokra, hanem az ápolókra is igaz. A hiányzó erőforrások hatását csakis fokozott munkával lehet csökkenteni, ami természetesen kifáradáshoz vezet.

A történtekből kiindulva milyen biztonsági előírásokat kellene foganatosítani, ha egyáltalán szükség lenne ilyesmire?


Hazánkban egy kiemelt biztonságú osztály létrehozására lenne szükség. Az előző kormány alatt a szakma létrehozta minderre a koncepciót és az új kormányzat is felismerte a szükségességét. A project előkészületi fázisban tart, persze anyagi forrásokra és munkaerőre is nagy szükség lenne. A különleges intézkedések a pszichiátriai betegek igen kis részét érintené, ám az ellátásukra a jelenlegi osztályok alkalmatlanok.

Az anyagi problémákra és a munkaerőhiány megoldására milyen ígéreteket kaptak a jelenlegi kormánytól?


Az Egészségügyi Bizottság decemberi ülésén a helyettes államtitkár beszámolt a pszichiátriai osztályok helyzetéről. Dolgoznak a magas biztonságú osztály létrehozásán és az anyagi források mielőbbi előteremtésén is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását