2024. április 29. - Péter

Alkoholban fürdik az ország

Az újévre koncentrálódik Oroszországban az év végi ünneplés: ekkor díszítenek fenyőfát, ekkor ajándékozzák meg egymást az emberek, ekkor vannak a nagy családi és baráti összejövetelek, s ekkor fogy a legtöbb szeszesital.
2010. december 31. péntek 09:02 - HírExtra
Az ünneplés elhúzódik: Oroszországban 2011-ben az első munkanap január 11-én lesz.
December 25-től az újévi szünet végéig a 142 millió lakosú országban 120 millió üveg pezsgő és habzóbor, több mint százmillió üveg bor és több milliárd üveg sör, továbbá 250-270 millió félliteres üveg vodka fogy el - közölte a Szövetségi és Regionális Alkoholpiacokat Kutató Központ egyik munkatársa.

Vagyim Dobriz szerint a pezsgők és habzóborok 90, a borok 70 százaléka hazai gyártmány.
Vodkából a fogyasztás az előző évihez képest előre láthatólag 5-7 százalékkal csökken, legalábbis a boltokban kapható, minden szempontból "legális" vodkából, amelynek minimális árát idén valamelyest megemelték, de ezt az 5-7 százalékot a szakértő szerint különböző illegális, pancsolt italokból kompenzálják majd.

Dobriz feltételezi, hogy a fenti mennyiségekhez félliteres üvegekre átszámítva még további 80 millió üvegnyi saját készítésű vodka, legalább 100 millió üveg műszaki célú szeszkészítmény és legkevesebb további 70 millió üveg gyógyszertári készítmény, első sorban gyógyfüvekkel és gyógyító hatású gyümölcsökkel készült szesz fogy majd el.

És ez még mindig nem minden: whiskyből, rumból ginből, tequilából és egyéb külföldi tömény italokból mintegy 4-5 millió félliteres üvegnyit isznak majd meg a mulatozók, ehhez konyakból további 25-30 millió félliteres üveg járul.

A sörfogyasztás a két hétben 1,5-2 milliárd üveget tesz ki, míg az enyhén alkoholos italokból 90 millió 0,3 literes doboznyi csúszik majd le a fogyasztók torkán.

Miután sok helyen tilos már kora estétől délelőtt 10 óráig tömény alkoholos italokat árusítani, Dobriz szerint "robbanásszerűen megnő az alternatív árusítóhelyek száma, és éjszakánként gyakorlatilag minden sarkon lehet majd vodkát és más italokat vásárolni".

Az orosz statisztikai hivatal szerint egyébként az év első nyolc hónapjában 16,6 milliárd üveg sör, mintegy 35 milliárd félliteres üvegnek megfelelő mennyiségű pezsgő és habzóbor, 174 millió félliteres üvegnyi konyak és több mint 2,5 milliárd félliteres üvegnyi vodka fogyott el.

Más szóval a kéthetes ünnep alatt az orosz fogyasztók egy havi átlagnak megfelelő mennyiséget fogyasztanak el a legtöbb alkoholos italféleségből, kivéve a pezsgőket és habzóborokat, mert azokból a két hét alatt négyhavi átlagnak megfelelő mennyiséget pusztítanak majd el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását