2024. június 2. - Kármen, Anita

Apad a Tisza

A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Martfűnél tetőzik, alatta a folyó árad. Az enyhe időjárás miatt a hegyekben folytatódott a hó olvadása, ez a folyó felső szelvényeiben is folyamatos vízszintemelkedést okoz - közölte a Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövízig) védelemvezetője.
2010. december 25. szombat 20:24 - HírExtra
Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőin nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, az enyhülés nyomán megindult olvadás azonban a folyó felső szakaszain újabb, jelentős vízszintemelkedéseket okozott. Emiatt Vásárosnamény és Tokaj térségében a Tisza ismét árad - tudatta Lovas Attila.

A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Martfűnél tetőzik, alatta a folyó ugyancsak árad. A vízállás szombat reggel Szolnoknál 847 centiméter, lassan apadó volt. Tiszaugnál vasárnapig tetőzik a Tisza árhulláma 725-730 centiméteren. Az apadás várható napi üteme Tiszafüred és Szolnok között 5-14 centiméter.

A Zagyva és Tarna végig árad. A Hármas-Körös mellékágain is folyamatos vízszintemelkedés figyelhető meg. A Hortobágy-Berettyón elindult újabb árhullám miatt szombaton déltől ismét elsőfokú készültséget rendelt el az igazgatóság a folyó jobb partján, Mezőtúr és Túrkeve között.
A Köti-kövízig területén harmadfokú árvízvédelmi készültség 413, másodfokú 80 kilométeren, míg elsőfokú 67 kilométer hosszon van érvényben.

Pénteken lezárták a kiskörei hullámtéri duzzasztóművet. A lakott területek, illetve épületek védelméért több helyen is szivattyúznak: folytatódik a tiszaburai református templom közelében lévő drénaknában, valamint a szolnoki Gutenberg téri lakóház pincéjében felgyülemlett fakadóvíz szivattyúzása a Tiszába. Hasonló munka folyik Jászalsószentgyörgyön, a vadasi zsilipnél, ahol a záportározóban felgyülemlett vizet emelik át a Zagyvába.

Szolnokon a belvárosi "százlábú" híd nyílásaiból pedig megkezdték a szakemberek az árhullámmal érkezett uszadék eltávolítását.

Az elmúlt napok enyhe időjárása és a lehullott csapadék hatására az igazgatóság területén tovább nőtt a belvízzel elöntött terület, jelenleg 466 négyzetkilométer van víz alatt. Ebből Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 405 négyzetkilométert borít belvíz.

Szombat déltől másodfokú készültséget rendeltek el a mezőtúri belvízvédelmi szakaszon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását