2024. május 2. - Zsigmond

EU: módosulnak az energiacsomagok

A szén-dioxid föld alatti tárolásának szabályozása érdekében módosítják a bányatörvényt, és az Európai Unió harmadik energiacsomagjához igazítják a villamosenergiáról, illetve a földgázellátásról szóló törvényeket.
2010. december 21. kedd 22:10 - HírExtra
A bányatörvény módosításáról szóló előterjesztés célja megalkotni az energetikai és ipari eredetű szén-dioxid geológiai tárolásának szabályait és a szén-dioxid geológiai tárolásáról szóló uniós irányelvekkel és határozatokkal összhangban törvényben szabályozni a szén-dioxid tárolását, ami alapja a részletes kormányrendeleti szabályozásnak.

Az Európai Unió 3. energiacsomagjának legfontosabb változtatása a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító, illetve a földgázszállító vertikálisan integrált vállalkozástól történő szétválasztása. A szabályok a vertikálisan integrált vállalkozások döntésévé teszik azt, hogy miként alkalmazzák az irányelveket: a tulajdonjogi szétválasztás, az ellátási és termelési érdekektől független rendszerüzemeltető létrehozása (Independent System Operator, ISO) vagy a független átvitelirendszer-üzemeltető (Independent Transmission Operator, ITO) közötti megoldást választják.

Az Uniós irányelvek írják elő azt, hogy a kereskedőváltást három hét alatt le kell bonyolítani, amennyiben annak szerződéses feltételei fennállnak. Az irányelvnek megfelelően szerződésben kell foglalni azt, hogy a jövőben fennálló tartozás esetén a felhasználó a szerződést nem mondhatja fel.

A tagállamok kötelesek megkezdeni az úgynevezett okos mérés gazdaságilag ésszerű keretek között történő bevezetésének előkészítését. Ennek érdekében 2012. szeptember 3-ig el kell készíteni a bevezetésre vonatkozó hatástanulmányt. A Magyar Energia Hivatal a Világbanktól kapott támogatással 2009-2010-ben már elkészítette az első hazai hatástanulmányt, most pedig a törvény átmeneti rendelkezései lehetővé teszik a hatástanulmányt "tesztelő" mintaprojektek indítását. Az okos mérést az EU-irányelvek szerint 2020-ig kell bevezetni a fogyasztók 80 százaléka esetében, de csak akkor, ha az elvégzett hatásvizsgálat ésszerűnek és teljesíthetőnek ítéli azt, egyéb esetben a hatásvizsgálat szerinti mérték az irányadó.

A gáztörvény módosításának eredményeként szétválasztják a gázszolgáltatás folyamatának egyes szerződéseit, az elosztóhálózat-használati és az egyetemes szolgáltatási, valamint a földgáz-kereskedelmi szerződéseket.

Az áram- és a gáztörvény módosításainak elfogadása után lehetőség lesz az engedélyezési eljárásokban az elektronikus ügyintézés bevezetésére. Könnyít és egyszerűsít a módosítás a távhőszolgáltatással kapcsolatos hatósági engedélyezésen is, amit bizonyos esetekben egy eljárásba vonnak.

Az ügyfélszolgálatokra vonatkozóan is szigorít a jogszabály. A lakosságot ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatóknak már kistérségenként legalább egy ügyfélszolgálatot kell működtetnie, és ahol meghaladja a 45 ezer főt a felhasználók száma, ott két ügyfélszolgálatról kell gondoskodnia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását