2024. április 23. - Béla

Schmitt: Oda kell figyelni a kisebbségekre

A köztársasági elnök szerint Magyarországnak kötelessége odafigyelni a kisebbségekre, hiszen a magyarok sorsa összefonódott a térség más nemzetiségeivel.
2010. december 18. szombat 17:59 - HírExtra
Schmitt Pál a Kisebbségekért Díjak átadásán szombaton a Sándor-palotában azt mondta: egy ország erejét az adja, hogy a benne élő kisebb közösségek mennyire tartanak össze, tisztában vannak-e értékeikkel, segítik-e egymást.

"Számunkra érték a többnyelvűség, a hagyományok színessége, a megélt örökség" - jelentette ki az államfő, hozzátéve, hogy az elégedett kisebbség lojális az államhoz, amelynek polgára.

Schmitt Pál a beszéd után Szászfalvi László egyházügyi és nemzetiségi államtitkárral közösen Kisebbségekért Díjat adott át Lázók Anikó jogásznak, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány irodavezetőjének a cigányság társadalmi integrációja érdekében végzett több évtizedes áldozatkész munkája elismeréseként; Michelisz József költőnek, német nemzetiségi pedagógusnak a közoktatásban és a nemzetiségi kultúra területén végzett tevékenységéért és magas színvonalú irodalmi munkássága elismeréseként.

Kisebbségekért Díjat vehetett át Riba Etelka pedagógus, újságíró, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke a magyarországi szlovák kulturális értékek megőrzése és a nemzetiségi önazonosság megerősítése érdekében végzett munkájáért, közéleti szerepvállalása elismeréseként, valamint Ruva Pál Sándor roma költő, író, újságíró a cigányság társadalmi beilleszkedésének előmozdításáért és a cigány közösség hagyományainak megismertetéséért.

Ugyancsak Kisebbségekért Díjban részesült a magyarországi kisebbségi oktatás keretében létrehozott modellértékű programjáért az Országos Lengyel Nyelvoktató Iskola.

A Kisebbségekért Díjat minden évben december 18-án, a kisebbségek napján adják át. A kormány 1995-ben döntött úgy, hogy az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatának elfogadására emlékezve december 18-át a kisebbségek napjává nyilvánítja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását