2023. június 4. - Bulcsú

Schmitt még nem döntött a nyugdíj-törvényről

Aláírta az államfő a Költségvetési Tanács feladat- és hatáskörének változásáról is szóló törvényt, a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényről azonban még nem döntött - jelentette ki Schmitt Pál pénteken Kijevben.
2010. december 18. szombat 07:08 - HírExtra
A kétnapos hivatalos látogatáson Kijevben tartózkodó Schmitt Pál újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal illetékes munkatársai még elemzik a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényt, ezen dolgoznak az egész hétvégén, s várhatóan hétfőre készülnek el jogi szakvéleményükkel. Ha úgy ítélik meg, hogy a jogszabály összhangban áll az alkotmánnyal, az államfő aláírja a törvényt.

A magyar köztársasági elnök arról is beszámolt, hogy megfontolta, és mindent mérlegelve csütörtökön este aláírta a Költségvetési Tanácsról is szóló úgynevezett salátatörvényt. Megítélése szerint a jogszabály nem sérti az alkotmányt, s az új összetételű, háromtagú Költségvetési Tanács a jövőben magas színvonalon el tudja látni munkáját.

Emlékeztetett arra, hogy az új testületnek tagja lesz az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank elnöke, valamint egy, az államfő által hat évre kinevezett kiemelkedő tudású közgazdász. Schmitt Pál arról még nem határozott, hogy kit jelöl a tanácsba.

A Költségvetési Tanács tagjai kedden levelet intéztek az államfőhöz, és azt kérték tőle, hogy küldje vissza az Országgyűlésnek megfontolásra, vagy küldje meg az Alkotmánybíróságnak véleményezésre a Költségvetési Tanács feladat- és hatáskörének változásáról is szóló törvényt.

Kopits György, Oblath Gábor és Török Ádám úgy véli, hogy jelentősen csökkentené a közpénzügyek átláthatóságát és a gazdaságpolitika hitelességét, ha a jövőben nem követhetnék folyamatosan nyomon és nem mutathatnák be a szaktörvények költségvetési hatásait. Megítélésük szerint a jelenlegi előzetes ellenőrzői szerep nem helyettesítője, hanem kiegészítője az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank munkájának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását