2020. július 4. - Ulrik

Barlangot tártak fel a Pilisben

Tizenegy kilométeres hosszával és 203 méteres mélységével az ország harmadik leghosszabb barlangját sikerült feltárni a napokban a Pilisben található Csévi szirtek alatt.
2010. december 16. csütörtök 09:56 - HírExtra
Kovács Richárd, a feltárás egyik vezetője elmondta, hogy a képződményt Ariadne-barlangrendszernek nevezte el föld alatti labirintust bejáró Adriane Barlangkutató Egyesület és a Szent Özséb Barlangkutató Csoport.

A két szervezet tagjai 1991 óta kutatja a Kesztölc melletti Klastrompuszta feletti Csévi szirtek barlangjait. Többévnyi munkával bizonyították, hogy a két legnagyobb, a Leány- és a Legény-barlang járatai összetartoznak, közben pedig a két barlang hosszát a kezdeti 1300 méterről öt kilométerre terjesztették ki.

Az Ariadne-barlangrendszer feltárásában a Vacska-barlang felfedezése jelentett áttörést, itt másfél év alatt több mint 6 kilométer járatot fedeztek fel. A Pilis ismert barlangjai között ebben láthatók a legszebb cseppkövek, és itt vannak a Dunántúl legnagyobb barlangtermei.

Másfél évnyi kutatás és bontás után a napokban sikerült megtalálni a kapcsolatot a Leány- és Legény-, illetve a Vacska-barlangrendszer között, ezzel Magyarország harmadik leghosszabb és harmadik legmélyebb barlangrendszerét tárták fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását