2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nemzeti Demokraták: kövessük meg a határon túliakat

A Nemzeti Demokrata Összefogás Mozgalom felszólítja a magyar embereket, pártokat és szervezeteket, hogy a hat évvel ezelőtt kormányzó hatalom és a baloldali érzelmű emberek helyett kérjenek bocsánatot a határon túli magyaroktól a 2004. december 5-i népszavazás miatt.
2010. november 26. péntek 10:28 - HírExtra
A mozgalom pénteken juttatott el az MTI-hez egy közleményt, amelyben az áll: "kevesen képzelték magukat azon magyarok helyébe, akiket a második világégés után még a trianoni döntéseknél is igazságtalanabb körülmények között, szigorú határzár és még szigorúbb ellenőrzés mellett választottak el tőlünk.

Mire gondolhattak, amikor nem a nemzeti összetartozás, az emberi szeretet magasztos eszméi, hanem a haza neoliberális, de magukat baloldalira sminkelő vezetőinek taktikája győzött? (...) A népakarat ez év tavaszán igazságot tett, és ezt követően a határon túli magyarok kettős állampolgárságának lehetősége részünkről törvényileg rendeződött. De kevés megbánást hallani".

Mint közleményükben fogalmaznak, azt üzenik "a Charta (és az elvbarátok) szónokainak: a nomenklatúra-szocializmusnak vége, és nem tér vissza soha! Tegyenek fel új lemezt, melynek első akkordjai a megbánásról, az ország tragikus gazdasági és mentális helyzetéről, az eladósodottság, a féktelen korrupció és a mértéktelen hazugságok miatti mélységes sajnálkozásról szólnak és csak ezt követően a jogos kritikáról".

A mozgalom vezetői arra kérik a magyar embereket, a pártokat, a társadalmi szervezeteket, hogy 2010. december 5-én emlékezzenek "erre a csúfos népszavazásra azért, hogy ne feledjük, és gondoljunk szeretettel nemzettársainkra, bárhol is élnek ezen a világon, mert mérhetetlenül szükséges, hogy ők is így gondoljanak ránk".

A szervezet honlapján olvasható köszöntő szerint a Nemzeti Demokrata Összefogás Mozgalom célja, hogy "egyesítsék és kimondják mindazok véleményét, akik a rendszerváltás után arra számítottak, hogy minden, ami régebben rossz volt, az hamarosan megszűnik".

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) az 1990-es évek közepe óta szorgalmazta a határon túli magyarság, illetve az anyaország közötti kapcsolat jogi alapra helyezését. Az MVSZ vezetése 2003. augusztus 13-án úgy döntött, hogy népszavazást kezdeményeznek a nem magyar állampolgárságú magyarok kedvezményes honosításáról.

A kezdeményezést alig egy hónappal később az Országos Választási Bizottság (OVB) formai hibák miatt elutasította. A formai hibák javítása után, szeptember 18-án az OVB már zöld utat adott a kezdeményezésnek. Az aláírások összegyűjtése 2004 májusában és júniusában zajlott. 2004. július 2-án az MVSZ képviselői 321 ezer aláírást adtak át az OVB-nek, ezek közül az ellenőrzés 274 000-et hitelesnek talált. Szeptember 13-án az Országgyűlés országos népszavazást rendelt el az MVSZ kezdeményezése nyomán.

2004. december 5-én megtartották az országos ügydöntő népszavazást a határon túli magyarok kedvezményes honosításáról. A kérdés így hangzott: "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti +magyar igazolvánnyal+ vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"
A hivatalos végeredmény szerint eredménytelen volt a népszavazás. A kettős állampolgárság kérdésében 1.521.143 igen, és 1.428.736 nem szavazat volt. Érvénytelenül voksolt 61.093 választópolgár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását