2024. május 19. - Ivó, Milán

Hende: mindig szükség van hadseregre

A haderő mindig is elengedhetetlen marad, bár jelenleg gyakran felvetődik a kérdés, hogy mi szükség van egyáltalán rá Magyarországon, és az a hamis kép alakult ki, hogy a honvédelem nem fontos ügy - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében egy konferencián pénteken Budapesten.
2010. november 26. péntek 16:35 - HírExtra
A Húsz éve szabadon Közép-Európában címmel szervezett kétnapos nemzetközi tanácskozáson Hende Csaba kiemelte: a történelemben legtöbbször nem látták előre a háborúk kitörését, és a biztonsági kockázatok mindig nagyon gyorsan alakulnak ki. Pénzügyi okokból és a politikai érdekek miatt a honvédelem alakítását nem mindig a célszerűség és az ésszerűség vezérelte, ezért a haderő jelenleg csak korlátozottan képes megfelelni az alkotmányban foglalt feladatainak - mondta.

A miniszter felidézte: a Néphadsereg sok tekintetben eltért attól a magyar haderőtől, amelyet a rendszerváltozás után szándékoztak felépíteni, így például túlméretezett volt, és az állampárt irányította.

A kilencvenes évek elején csökkent a haderő létszáma és a védelmi kiadások mértéke, és sokan elhagyták a hivatásos szolgálatot - emlékeztetett.

Több fontos döntés is született azonban abban az időben: lefektették a biztonságpolitika és a honvédelem alapjait, és megalkották a honvédelmi törvényt - mondta. Hozzátette: a tisztikarból többeket külföldi tanintézetekben taníttattak, és nagy hangsúlyt fektettek az idegen nyelvek elsajátítására is.

Mint Hende Csaba kifejtette, a kilencvenes években összességében nőtt Magyarország veszélyeztetettsége a balkáni háborúk miatt, a harcok gyakran a magyar határok mentén zajlottak, emellett igen sok menekült is érkezett a térségből az országba. 1995 és 1998 között mégis folytatódott a haderő leépítése, és az akkori kormány a NATO-csatlakozás szándékát használta fel ennek igazolására - emelte ki. Hozzáfűzte: pedig a NATO nem a "potyautasok" védelméről szól.

2002 után a NATO-nak tett vállalásokat nem sikerült teljesíteni, és bár 2006-ban tízéves haderő-fejlesztési tervet dolgoztak ki, a kormányváltás után kiderült, hogy ebből semmi sem valósult meg - jegyezte meg.

A miniszter kijelentette: hivatalba lépésekor "morális válságot" talált a tárcánál, az elmúlt években átpolitizálódott a honvédség, ami főként a személyi döntésekben nyilvánult meg.

A természeti katasztrófák nyilvánvalóvá tették, hogy nagy bajban a honvédségre lehet számítani - tette hozzá -, ezért is növelik az önkéntes tartalékos erők létszámát; a katasztrófavédelemben nyújtott segítség mellett a honvédségi objektumok őrzése is a feladatuk lesz.

Mint elmondta, a kormány növeli a honvédelmi kiadásokat az új költségvetésben, és kiszámítható, világos életpályamodellt dolgoz ki a katonáknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását