2024. április 29. - Péter

Székelyföldön hivatalosan is ünneplik március 15-ét

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere reméli, hogy ragadós lesz a példájuk, és a többi önkormányzat, közintézmény, iskolák és óvodák is élnek majd a lehetőséggel, amely teljesen jogszerű.
2010. november 19. péntek 11:22 - HírExtra
Az intézményvezetők ugyanis saját hatáskörben bővíthetik az államilag szavatolt munkaszüneti napok számát, az alkalmazottakkal kötött kollektív munkaszerződésben szabályozva azt. Kovászna megye tanácsához hasonlóan a sepsiszentgyörgyi önkormányzat is így járt el. Szerinte március 15-e szabadnappá tétele jelzés a bukaresti parlamentnek, hogy igénylik ezt a romániai magyarok.

A háromszéki kezdeményezésekre való hivatkozással – véli Antal – a törvényhozást is könnyebb lesz rábírni, hogy munkaszüneti nappá nyilvánítsa március 15-ét.

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a lapnak elmondta, hogy az általa vezetett önkormányzatnál már két éve szabaddá teszik a magyar nemzeti ünnepet az alkalmazottak számára.

Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondta, hogy minden iskolának, óvodának lehetősége van arra, hogy tanévenként öt napot pedagógiai céllal szabaddá tegyen. Ezeken a napokon külön programot lehet szervezni a diákok számára.

A Kovászna megyei és sepsiszentgyörgyi önkormányzatok alkalmazottai nemzetiségtől függetlenül egyetértenek a kezdeményezéssel – nyilatkozta a lapnak Ferenc Tibor, a helyi önkormányzati alkalmazottakat képviselő Nova Vita szakszervezet elnöke.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt kormányzó Demokrata-Liberális Párt háromszéki szervezetének elnöke nem lát kivetnivalót a székelyföldi önkormányzatok szándékában. "A székelyföldi románok már úgyis megszokták, hogy március 15-én megáll az élet a hivatalokban. Teljesen természetes, ha a magyar ünnepet hivatalosan is munkaszüneti nappá nyilvánítják. Meg kellene tanulnunk tisztelni egymás ünnepeit" – nyilatkozta a lapnak a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását