2024. április 20. - Tivadar

Gyógyír írhonnak

Ír államkincstári becslés szerint Írországnak jövőre várhatóan 23,5 milliárd euróra lesz szüksége hitelei refinanszírozásához, az idei 20,5 milliárd után.
2010. november 12. péntek 10:57 - HírExtra
Ez kissé alacsonyabb a 25 milliárdos augusztusi becslésnél. A becslés szerint 2012-ben 20,7 milliárd euró, 2013-ban 18,9 milliárd euró, 2014-ben 18,6 milliárd euró lesz a refinanszírozási szükséglet.

Az ír gazdaság kilátásaival kapcsolatos egyre nagyobb befektetői bizonytalanságot jól jelzi az ország kötvényhozam-alakulása. A hozam az euró bevezetése óta legmagasabb szintre, 9 százalékra emelkedett csütörtökön délután, miközben szerdán délután 8,55 százalék, délelőtt 7,94 százalék, három hete még csak 6 százalék volt. Csütörtökön rekordszintre emelkedett az ír CDS-árazás is, vagyis az ír államadósság-törlesztési kockázat biztosítási díjszabása az ír költségvetési helyzettel kapcsolatos befektetői aggodalmak újbóli erősödése miatt.

Az ezzel kapcsolatos bizonytalanságot jelzik az egymásnak ellentmondó politikusi és szakértői nyilatkozatok is. Szerdán Olli Rehn uniós gazdasági és pénzügyi biztos még azt mondta, hogy Írország nem kért pénzügyi segítséget az Európai Unió rendkívüli pénzügyi alapjából, cáfolva ezzel azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Írország uniós tisztviselőkkel tárgyal arról, hogy a jövő év elején hitelt vegyen fel az EU-tól.

José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke csütörtökön a G20-ak szöuli csúcsértekezletén kijelentette: szükség esetén készek támogatást adni Írországnak.

A Markit piackutató egyik elemzője azt mondta, hogy rövid távon nem várható a görög példa megismétlődése, Írország adósságfinanszírozása 2011 közepéig teljes egészében megoldott.

Írország nemzetközi mentőövet kérhet 2011 vége előtt - vélte a Reuters által megkérdezett szakértők kétharmada. A hírügynökségnek ugyanerre a kérdésére egy hónapja a szakértőknek még alig több mint a fele vélte úgy, hogy Írország mentőövet kérhet a jövő év végéig. A csütörtökön közölt felmérésben válaszolók véleményének az átlaga szerint Írország mintegy 48 milliárd euró támogatást kérhet.

Brian Cowen ír kormányfő napokon belül ismerteti kormánya négyéves megszorító intézkedéscsomagjának részleteit. Jövőre hatmilliárd eurót terveznek lefaragni az államháztartási hiányból, 4,5 milliárd eurót kiadáscsökkentés révén, 1,5 milliárd eurót különadók kivetésével készülnek előteremteni. A négy év alatt mintegy 15 milliárd eurót megtakarítva 2014-re szorítanák le az államháztartási hiányt az euróövezeti 3 százalékos GDP-küszöb alá. Az idei GDP-arányos államháztartási hiány a kormány várakozásai szerint 9,5 százalék lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását