2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nem lesz új díj az egészségügyben

Nem készül újfajta díj bevezetésére készülne az egészségügyben a kormány - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) illetékes államtitkársága.
2010. november 9. kedd 14:09 - HírExtra
A Népszava kedden azt írta: a Semmelweis-terv című iratból az olvasható ki, hogy a beutaló nélkül a területen kívülről érkező páciensek kötelezően fizetnének a gyógyító ellátásért jövőre, vagyis a szabad orvosválasztásnak tényleges ára lenne.

A vitairat szerint rögzítenék az úgynevezett betegutakat, amelyeket csak pénz ellenében lehetne megkerülni. A lap idézi a vitairat egy mondatát: "a hálapénz visszaszorítása érdekében megfontolandó a szabad orvosválasztás fizetőssé tett rendszerének egyértelművé tétele".

Az újság megjegyzi, hogy elvileg most is fizetni kellene, ha a beteg nem a lakhelye szerint kijelölt orvoshoz megy, csakhogy ezt eddig egyetlen kórház sem hajtotta be, mert a nagy adminisztrációs terhek miatt nem állt érdekében.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága közleményében "határozottan cáfolja és visszautasítja azokat a félrevezető sajtóhíreket, amelyek azt állítják, hogy az államtitkárság egy új igénybevételi díj bevezetésére tett volna javaslatot a területen kívüli ellátás esetében".

A szaktárca emlékeztet arra, hogy a kórházaknak már 1998 óta szedhetnének az ellátási területükön kívülről érkező betegektől részleges térítési díjat, de ezzel a lehetőséggel nem éltek.
Az államtitkárság egyben nyomatékosítja, hogy a vitairatban a korábban bevezetett igénybevételi díj felülvizsgálatának szükségességét vetik fel.

"Szó sincs tehát arról, hogy a tárca egy új igénybevételi díj bevezetésére tett volna javaslatot". Az egészségügy alapszolgáltatásainak bárminemű fizetőssé tétele "homlokegyenest" ellenkezik a tárca szándékaival - szögezték le.

Hozzátették: a felülvizsgálatra pedig azért van szükség, mert a korábbi kormánynak az az intézkedése, "amely a hálapénz kifehérítését célozta, semmilyen érdemi hatást nem gyakorolt" a hálapénzrendszerre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását