2024. május 19. - Ivó, Milán

MSZP: Budai megfenyegette a legfőbb ügyészt

Molnár Csaba (MSZP) szerint Budai Gyula szerdán brutálisan, nagy nyilvánosság előtt megfenyegette a legfőbb ügyészt és politikai megrendelést fogalmazott meg az igazságszolgáltatás számára.
2010. november 3. szerda 16:47 - HírExtra
Molnár Csaba annak kapcsán tartott sajtótájékoztatót, hogy Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerdán azt mondta: küszöbön áll Gyurcsány Ferenc volt kormányfő büntetőjogi felelősségre vonása a sukorói ingatlanpanamában.

Budai Gyula szavai azt jelentik: a Fidesz azt üzente a legfőbb ügyésznek, elvárja, hogy büntetőeljárást indítson Orbán Viktor legnagyobb politikai ellenfele, Gyurcsány Ferenc ellen - közölte a szocialista politikus.

Az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának alelnöke példa nélkülinek nevezte a történteket, közte azt, hogy Budai Gyula arra szólította fel a legfőbb ügyészt, ne falazzon Gyurcsány Ferencnek.

A szocialista politikus azt kérdezte a miniszterelnöki megbízottól, honnan tud olyan, állítása szerint a legfőbb ügyész asztalán fekvő iratról, amelyről hivatalosan nem lehet tudomása, mert az a büntetőlejárás része.

Úgy fogalmazott: politikai boszorkányüldözés zajlik. Ezt támasztja alá szerinte, hogy az ügyészség különböző gyanúsításokkal már hónapok óta nyomoz ugyan az ügyben, Budai Gyulának azonban meg kell fenyegetnie a legfőbb ügyészt, hogy ebben az ügyben Orbán Viktornak tetsző döntést hozzon.

A szocialista politikus úgy látja, a legfőbb ügyész eddig a szakmai lelkiismeretének megfelelően járt el, de nem lehet tudni, mit tesz, ha fokozódik rajta a nyomás.

Arra a kérdésre, tud-e arról, hogy az elmúlt hetekben meghallgatta volna a korábbi miniszterelnököt a Központi Nyomozó Főügyészség, azt válaszolta: nincs ilyen információja. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: ebben az ügyben csak a legfőbb ügyésznek lehet jogszerűen információja, ő viszont nem nyilatkozik.

Kérdésre válaszolva visszautasította, hogy az MSZP az esetleges ügyészségi kérésére kiadná-e Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát. Ezt azzal indokolta, hogy a volt kormányfőt az igazságszolgáltatás politikai okokból vádolnák meg. Ennek bizonyítéka, hogy Orbán Viktort - aki kétszer biztosan tárgyalásokat folytatott a sukorói befektetőkkel vagy azok képviselőivel - senki nem vádolja - hangsúlyozta.

Ezzel összefüggésben kitért arra is: a jelenlegi szabályok szerint szabálysértési ügyeknél igen, büntetőügy kapcsán viszont nem lehet lemondani a képviselői mentelmi jogról, erről az Országgyűlésnek kell döntenie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását