2024. május 17. - Paszkál

MSZP: a kormány elkobozza a fiatalok nyugdíját

Az MSZP szerint a kormány csak egyes emberek nyugdíját védi meg, és elkobozza a fiatalok leendő nyugdíját.
2010. november 3. szerda 23:11 - HírExtra
 A párt így reagált szerdán Selmeczi Gabriella aznapi közleményére, amelyben a nyugdíjvédelmi miniszteri megbízott azt írta, hogy a kormány megvédi a nyugdíjakat, továbbá hogy senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy pénzét a "nyugdíjtőzsdén" kockáztassa.

"A Nemzeti Ügyek Kormánya egyes emberek nyugdíját védi meg, míg 3 millió nyugdíját a megkérdezésük nélkül eltulajdonítja, mintha joga lenne hozzá" - olvasható az MSZP által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A párt szerint a kormány szembemegy több millió ember akaratával, és nem ismeri el a tulajdonhoz való jogot.

A Nemzeti Ügyek kormánya nem áldozhatja be a maga értelmetlen és értelmezhetetlen gazdasági szabadságharcának azokat a pénztári tagokat, akik több mint tíz éve gyűjtik megtakarításaikat nyugdíjukra - írták.

Mint olvasható, a kormány "álságos, mert azt hiteti el az emberekkel, ha minden ügy elé odabiggyeszti a nemzeti szót, akkor az azzá is válik". A kormány nem nemzeti intézkedéseket hoz, hanem épp ellenkezőleg, alkotmányellenes és jogtalan intézkedéseivel megosztja a nemzetet - tették hozzá.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszteri megbízott szerdai közleményében azt írta: a kormány az emberek oldalán áll akkor is, ha spekuláns üzletemberek fenyegetik.

A fideszes politikus szerint a magánnyugdíjpénztárak komoly veszteségeket szenvedtek el, és ezeket a nyugdíjasok pénzéből akarják finanszírozni, amit a kormány nem enged meg.

Schmitt Pál köztársasági elnök kedden aláírta a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról, valamint a magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló törvényt. A magánnyugdíjpénztárakat képviselő Stabilitás Pénztárszövetség szerdán az utóbbi jogszabály visszamenőleges hatályú megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól, mivel véleménye szerint az sérti a jogállamiságot és a tulajdonhoz fűződő jogokat.

Az Országgyűlés múlt hétfőn fogadta el a kormány azon javaslatát, amely a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremti az alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.

A magán-nyugdíjpénztári tag után fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 9,5 százalék, a magán-nyugdíjpénztári tagdíj pedig 0 százalék lesz a következő 14 hónapban (a nyugdíjjárulék most 1,5 százalék, a magánpénztári tagdíj pedig 8 százalék).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását