2024. május 13. - Szervác, Imola

Az állam egyéb károkat is térít az iszapkárosultaknak

A kormány tervei szerint a vörösiszap-katasztrófát elszenvedett állampolgárok egyéb kárainak megtérítését is átvállalná a magyar állam - számolt be a még tárgyalás alatt lévő javaslatról Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára Devecserben.
2010. november 3. szerda 20:50 - HírExtra
Az állam eddig a lakóingatlanokban és a köztulajdonban bekövetkezett károk felszámolásának megelőlegezését vállalta, amelyet a Magyar Kármentő Alapról szóló kormányrendelet rögzít - mondta Tállai András. Az új javaslat tíz pontban összegezve tartalmazza azokat az "egyéb károkat", amelyekre az állam kártérítést fizetne megelőlegezésképpen.

Ezek szerint a vállalkozások ingatlanjaiban és eszközeiben keletkezett károkra, a be nem takarított termények és a haszonállatok elvesztésére, egy gépjármű után és az ingóságokra - 500 ezer forint értékben - is fizetne kártérítést az állam.

Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy az igazságügyi szakértők által elvégzett értékbecslés adatait a jövő hét elejére összesítik, addigra lesz eredménye is. Hangsúlyozta: mindenkinek saját magának kell döntenie a sorsáról, az állam ehhez minden segítséget megad.

Tállai András kiemelte: árvíz esetén "köztulajdon" okozza a katasztrófát, itt magántulajdonban lévő vállalat okozta a kárt, amelyek elhárítását az állam előre megtéríti az állampolgároknak."

Erre a kárenyhítésre kötnek megelőlegező szerződéseket a lakossággal, melyet majd az állam érvényesít a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-vel szemben. Az újjáépítésre állami garanciát adnak, amelynek határideje 2010. július 30.

A kárenyhítés nem teljes körű kártérítést jelent, lesz olyan, aki nem kapja vissza azt, ami elveszett - mondta Lantos Bálint, a Belügyminisztérium által megbízott jogi csoport vezetője. Hangsúlyozta: az állam közpénzből kárenyhítést és nem kártérítést vállal. A lakosságnak mérlegelnie kell, hogy polgári peres úton egyénileg elindít-e egy bizonytalan kimenetelű kártérítési pert, vagy az állam azonnali kárenyhítését választja.

Többen azt panaszolták a fórumon, hogy Magyar György ügyvédi irodájával kötöttek szerződést, annak másodpéldányát azonban nem kapták meg, s a szerződés felmondása esetén óradíjat kellene fizetniük.

Tállai András válaszában hangsúlyozta, hogy az ügyvédi irodával szemben egységesen kell fellépniük a károsultaknak, mert az állampolgárok önhibájukon kívül jutottak ebbe a helyzetbe.

Hangsúlyozta, hogy ezt a helyzetet mihamarabb rendezni kell, és a kormányzat minden segítséget megad a lakosságnak.

Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője a fórumon elmondta, hogy kezelhetetlen folyamat kezd kialakulni, meg kell akadályozni, hogy a lakosság bonyolult peres ügyekbe "fusson bele". A magánügyvédi manipuláció ellen fel kell lépni és a szerződéseket fel kell mondani- fogalmazott a képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását