2024. május 6. - Ivett, Frida

Varga: megöregedett az Alkotmány

Végre el kellene jutni oda, hogy nem az életet igazítjuk a jogszabályokhoz, hanem a jogszabályokat, akár az alkotmányt is, az élethez - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön.
2010. október 28. csütörtök 08:47 - HírExtra
Az államtitkár a Tv2 Mokka című reggeli műsorában arról beszélt a 98 százalékos különadó alkotmánybírósági visszautasítása és az azt követő fideszes reagálással kapcsolatban, hogy a jelenlegi alkotmány húsz év után megtette kötelességét, "egy kicsit elfáradt, megöregedett".

"Ez olyan dolog, mintha a harmincas évek bérkocsira vagy lovas kocsira írt szabályai szerint akarnánk a mai élet közlekedését megoldani" - fűzte hozzá.

Varga Mihály szerint a 98 százalékos különadó ügyében valójában az Alkotmánybíróság került nehéz helyzetbe, mert miközben kimondta, hogy a kormány helyesen lépett, mégis alkotmánysértést kell megállapítania a szabályok alapján.

Mint megjegyezte: a szabályozás egyébként egymilliárd forintnyi végkielégítést érint, ennyi bevétele lesz az államnak belőle, amikor bevezetik.

Az államtitkár megerősítette, hogy a jogszabályt változatlan tartalommal terjesztik be újra, csak a befizetési határidő módosul december 31-re.

Szijjártó Péter szerdán arról beszélt, hogy az emberek akaratával szembemenő döntés született kedden, amikor az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót.

"Kétharmados többséggel nem lehet kibújni a választói akarat teljesítése alól, tehát az a korszak véget ért Magyarországon, amikor a kormány az első akadályra meghátrált az elől, hogy teljesítse azt a vállalását, amelyet a választók testáltak rá" - közölte a miniszterelnök szóvivője szerdán a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Hangsúlyozta: a "pofátlan végkielégítéseknek" véget akartak és akarnak vetni.
Egy felvetésre reagálva úgy fogalmazott: "hogyha az Alkotmánybíróság valamiről nem tudja kimondani, hogy alkotmányellenes, az azt jelenti, hogy nem alkotmányellenes".

Az Ab alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót kedden.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Lázár János akkor bejelentette: kezdeményezi az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki a testület hatásköréből. A 98 százalékos különadóról szóló törvényt a frakcióvezető változatlan tartalommal javasolta újra elfogadni a parlamentnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kocsis.tamas
2010. október 28. 20:59
MINDIG LÉP A MSZP CSAK SOKAN DOLGOZNAK A SIKERÉRT ÉS A VÁLASZTOPOLGÁROK ÜGYEIÉRT LÁSD FIDESZ-KDNP IGÉRGETÉS 1998ÉV NYUGDIJ EMELÉS AMIBÖL SEMI NEM LETT MERT ORBÁN.VIKTOR NEM ENGEDET A 58 BÖL MOSTMÁR ELSZURTA A FIDESZ-KDNP ELINDULTAK A LEJTÖN LEFELÉ LÁZÁZ JÁNOS MÁR TÁRGYALNA DE FÉLEK KÉSÖ MINDEN NAP EGYRETÖBEN LESZÜNK ÉS......... 2014 BE CSAK EGY SZÓ MAT EGYLÉPÉSBÖL MINDENKIT VÁRUNK SZERETETEL GYURCSÁNY FERENC MAGYAR DEMOKRATIKUS CHARTA 2010.XI.2ÁN PÁRTOL ÉS VALÁSTOL NEMTÖL ÉS KORTOL FÜGGETLENÜL EZ A DEMOkRÁCIA SZABADSÁG MINDENKINEK ÉS 2010.XI 27ÉN MESTERHÁZY ATTILA MSZP ELNÖKE TART BESZÉDET HAJRÁ BALOLDAL
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását