2024. április 25. - Márk

Kuba megdorgálta az EU-t

Kuba nem normalizálja a kapcsolatokat az EU-val.
2010. október 27. szerda 09:15 - HírExtra
A kubai külügyminiszter arra figyelmeztette az Európai Uniót, hogy álomba ringatja magát, ha azt hiszi, hogy normalizálhatja kapcsolatait Kubával az 1996-os közös álláspont eltörlése nélkül.

Bruno Rodríguez az ENSZ-közgyűlésben - az emberi jogok kubai helyzetével kapcsolatban elhangzott európai bírálatra reagálva - kedden tartott felszólalásában kijelentette, hogy az unió jobban tenné, ha saját bevándorlási politikájával törődne, a kisebbségek deportálásával és a gazdasági világválság miatti tüntetésekre adott politikai válaszaival foglalkozna. Hozzátette, hogy senkinek nincs meg se az erkölcsi, se a politikai tekintélye ahhoz, hogy kritikákat fogalmazzon meg az emberi jogok ügyében.

Rodríguez bírálta az Európai Parlamentet is amiatt, hogy a belső kubai ellenzék egy ismert tagjának, Guillermo Farinasnak ítélte oda az idei Szaharov-díjat. Úgy fogalmazott: az Európai Parlament "szégyentelenül és gyalázatos módon azzal foglalkozik, hogy az Egyesült Államok kormánya által fizetett ügynököket jutalmazzon meg Kubában".

Havanna részéről Rodríguez volt az első, aki reagált az uniós tagállamok külügyminiszterei által hétfőn elfogadott döntésre. Luxembourgi ülésükön a miniszterek abban állapodtak meg, hogy egyelőre hatályban marad a kommunista szigetországgal szemben megfogalmazott közös politika. Ennek értelmében belső változásokat várnak Kubától az esetleges párbeszéd fejében.

Az egyelőre szerény mértékű kubai változások - így például ellenzékiek szabadon engedése - nyomán azonban most "gondolkodási időszak" veszi kezdetét, és ezalatt Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője "szondázni" kezdi az esetleges puhatolózó tárgyalások lehetőségét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását