2024. május 2. - Zsigmond

Felavatták az első magán űrrepülőteret

Egy újabb lépéssel került közelebb a világ első kereskedelmi célú űrutazása: Richard Branson, a vállalkozás megálmodója, amerikai űrhajósok és az új-mexikói kormányzó jelenlétében a hét végén felavatták az űrrepülőtér leszállópályáját.
2010. október 24. vasárnap 15:41 - HírExtra
Az új-mexikói Las Cruces település közelében lévő Spaceport America elnevezésű létesítmény leszállópályáját kimondottan kereskedelmi célú űrrepülőgépek számára tervezték. A mintegy három kilométer hosszú pálya avatását alig két héttel azután tartották, hogy a hónap elején sikeres próba-siklórepülést hajtott végre a Virgin Galactic turistaűrhajója.

Richard Branson a helyi idő szerint pénteki ünnepségen annak a reményének adott hangot, hogy kilenc-tizennyolc hónapon belül útnak indulhatnak a világűrbe az első turisták, akik között ő maga is ott lesz.

"Nagyon boldog vagyok, hogy civilek is eljuthatnak a világűrbe. Természetesen én is az utasok egyike szeretnék majd lenni" - mondta az avatáson részt vevő Buzz Aldrin amerikai űrahjós, aki annak idején megjárta a Holdat.

A SpaceShipTwo névre keresztelt űrhajó a két pilóta mellett hat utas szállítására alkalmas. A két hete tartott próbarepülése volt az első, amikor a 18 méteres űrhajó elvált hordozórakétájától, és önállóan végzett siklórepülést. A tesztelések során most számos további önálló próbarepülés következik, és ha ezek rendben mennek, akkor kerülhet sor az űrhajó világűrbe való kilövésére - mondta Richard Branson.

A tervek szerint az űrrepülő 15 kilométeres magasságban válik majd le a hordozóról, hogy aztán saját hajtóműve segítségével 110 kilométeres magasságba emelkedjen. Itt az utasok néhány percig megtapasztalhatják a súlytalanság állapotát is.

Az űrkirándulás 200 ezer dollárba (39 millió forintba) kerül. A Virgin Galactic közlése szerint eddig mintegy 370 érdeklődő helyezett el előzetes letéteket 50 millió dollár (9,8 milliárd forint) értékben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását