2024. március 29. - Auguszta

Költöző hobbit

A hobbit című film hollywoodi produkciós stúdiói megelégelték az új-zélandi színészszakszervezettel való kötélhúzást és a forgatás elköltöztetését fontolgatják a szigetországból; a híreket Peter Jackson rendező maga is megerősítette.
2010. október 21. csütörtök 14:50 - HírExtra
A Warner Bros. képviselői a jövő héten érkeznek Új-Zélandra, hogy megkezdjék az előkészületeket az 500 millió dolláros film elköltöztetésére - jelentette be a Wingnut Films, az Oscar-díjas rendező produkciós cége.

Az új-zélandi Actors Equity színészszakszervezet időközben hiába bizonygatta, hogy a pénzügyi vita eredményesen lezárult, és a hét végén a film forgatásának - a hollywoodi SAG színészképviselet által támogatott - nemzetközi bojkottját is megszüntették. A Wingnut illetékesei szerint A hobbit új-zélandi forgatása menthetetlen.

"A feketelista a feloldása sajnos nem javít a helyzeten" - fogalmazott a Wingnut közleménye.
Mint Fran Walsh, Peter Jackson producer kollégája beszámolt róla, a warneresek már Angliában tárgyalnak, és valószínűleg azt a stúdiót bérlik majd ki A hobbit munkálataira, amelyben a Harry Potter készült.

"Minek menne a Warner egy olyan helyre, ahol szinte borítékolható egy filmipari akció a forgatás alatt? Azt mondják, stabilitásra és biztonságra van szükségük, amit itt többé nem találnak meg - jobban védhetik a befektetéseiket valahol máshol" - mutatott rá Walsh az új-zélandi közszolgálati rádióban.

Az új-zélandi színészképviselet azt akarta kiharcolni, hogy a helyi színészeknek is garantálják azt a minimális feltételeket biztosító keretszerződést, amit például Hollywoodban alkalmaznak. Jacksonék, valamint a film mögött álló Warner, MGM és New Line Cinema azonban erre nem volt hajlandó, mivel - mint hangsúlyozták - az ellentétes az új-zélandi törvényekkel. A színészekkel egyenként szerződnek, és a bérüket a helyi filmipari szabályozás alapján számolják ki - szögezték le.

A Peter Jackson által rendezett A Gyűrűk Ura-trilógia forgatása hatalmas lökést adott az új-zélandi filmiparnak. A szakszervezeti vitába a megoldást sürgetve maga a kormányfő is beavatkozott, attól tartva, hogy A hobbit szedi a sátorfáját, jókora anyagi veszteséget okozva a szigetországnak.

Mentsük meg A hobbitot és SOS Hobbit feliratok alatt vonulva szerdán este több mint ezer filmtechnikus tüntetett Wellington utcáin, követelve, hogy a színészek tegyenek pontot a vita végére.

Jackson producerként és a forgatókönyv társszerzőjeként az elmúlt három évet a J.R.R. Tolkien regénye nyomán születő kétrészes A hobbit előkészítésére fordította. A produkció forgatása jó ideig késlekedett az MGM súlyos pénzügyi gondjai miatt.

Májusban a kijelölt rendezőnek, Guillermo del Torónak sem volt már türelme tovább várakozni, és más elfoglaltságaira hivatkozva kiszállt a stábból. A hollywoodi stúdiók a múlt héten adtak végre zöld utat a filmnek, és Jacksont nevezték meg rendezőként. A hivatalos tervek szerint a forgatás jövő februárban kezdődik - már csak azt nem tudni, a világ melyik táján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását