2024. április 29. - Péter

Sikertelenül zárult a Cseh választások első fordulója

A szenátusi választásokon a részvétel mintegy 44 százalékos, míg a helyhatósági választásokon pedig 48 százalék körül volt. A 81 tagú parlamenti felsőház egyharmada, tehát 27 szenátori mandátumért folytatott küzdelemben a szavazatok összesítésének nem hivatalos eredménye alapján az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) érte el a legjobb eredményt. Az egy hét múlva sorra kerülő második körben várhatóan 22 jelöltje száll ringbe. A kormányzó Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) 19 jelöltje jutott tovább.
2010. október 17. vasárnap 12:11 - HírExtra
Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) egyetlen jelöltje sem jutott tovább. Két továbbjutó jelölt a Severocesi tömörülést, egy pedig a függetlenek mozgalmát képviseli, míg egy sikeres jelölt függetlenként jutott tovább.

A szenátusi voksolással egy időben tartott helyhatósági választásokon a szavazatok mintegy kétharmadát a különböző helyi koalíciók, függetlenek szerezték meg. A pártok közül a polgári demokraták és a szociáldemokraták szerepeltek a legjobban, mindketten 15 százalékon felül szerepeltek. A harmadik legsikeresebb a kereszténydemokrata párt volt, amely több mint hat százalékot kapott.

"Célunk, hogy 12 szenátori mandátumot szerezzünk. Ez azt jelentené, hogy a felsőházban szociáldemokrata többség lenne, s megakadályozhatnánk, hogy a kormány keresztülvigye a tervezett megszorító csomagot" - jelentette ki Bohuslav Sobotka, a CSSD ügyvezető elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását