2024. április 20. - Tivadar

Egymillió cukorbeteg Magyarországon?

Ma már csaknem egymillió embert érint Magyarországon az itthon népbetegségnek számító cukorbetegség - mondta Hermányi Zsolt belgyógyász-diabetológus az MTI-nek annak kapcsán, hogy csütörtökön megkezdődött a Diabétesz hónap.
2010. október 14. csütörtök 21:51 - HírExtra
A diagnosztizált cukorbetegek száma 700-800 ezer körül van, de emellett további 200 ezer emberben lappang a betegség. A diabétesz előfordulási gyakorisága viszont világszinten nő, nagyjából két másodpercenként újabb beteget diagnosztizálnak. Az 1-es típusú diabétesz gyakorisága ugyan nem nőtt jelentősen, viszont a 2-es típusú - elsősorban az időskori elhízással magyarázott - cukorbetegséget egyre fiatalabbaknál fedezik fel. Elmondta: az Egyesült Államokban a gyermekek mintegy felét érint a diabétesz, mivel súlyosan elhízottak, így ifjú korukra kialakul náluk a betegség.

Hermányi Zsolt elmondta, hogy a szövődményekkel kapcsolatban is elszomorítóak a statisztikák, rengetegen megvakulnak, és csak Magyarországon évente mintegy 2500 lábat amputálnak. A belgyógyász-diabetológus hangsúlyozta: a diabétesz nem gyógyítható, hanem egy folyamatosan romló betegség, annak sebessége viszont a kezelés minőségén múlik. Ennek kapcsán elmondta: Magyarországon kiemelkedő szintű a cukorbetegek ellátása, mind minőségi, mind szervezettségi szinten.

Kifejtette továbbá: "nagyon jó a hazai diabetológiai képzés és a hazai egészségpolitika hozzáállása is". A legkorszerűbb gyógyszerek egy része majdnem teljes támogatással hozzáférhető. A gyógyhatású készítmények közül kiemelte az úgynevezett korszerű inzulinokat, amelyek egyenletesebb hatást biztosítanak, emellett a korábbi szerekhez képest általában nem okoznak testsúlynövekedést sem. Hozzátette: korábban az inzulin határozta meg a beteg napirendjét, most a beteg határozhatja meg, hogy mikor étkezik, illetve mikor adja be magának a szert.

A cukorbetegség kialakulásában kockázati tényező a túlsúly, a vérzsíreltérés és a magas vérnyomás. A szakorvos elmondása szerint viszont azok a 45 év felettiek is veszélyeztetettnek számítanak, akik vagy nagyon kis testsúllyal (2500 gramm körülivel), vagy nagyon magassal (5 kilogramm felettivel) születtek.

A cukorbetegség világnapja november 14. A Diabétesz hónap során egyebek mellett betegklubok és tájékoztató előadások révén szeretnék egyre több ember figyelmét felhívni a betegségre. A program célja kettős. Az egészséges embereknek a megelőzéshez adnak tanácsokat, míg a betegeknek a betegség lefolyásának lassításában segítenek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását