2024. május 18. - Erik, Alexandra

Francia sztrájk a nyugdíjasokért

A francia szakszervezetek ismét jelentős tömegekre számítanak a nyugdíjreform ellen egy hónap alatt már a negyedik alkalommal, keddre meghirdetett országos tiltakozónapon.
2010. október 11. hétfő 16:50 - HírExtra
Az utcai tüntetésekkel párhuzamosan több szektorban, köztük a közlekedésben ezúttal határozatlan idejű sztrájkba kezdenek a munkavállalók. A párizsi Roissy-Charles de Gaulle repülőtéren a járatok harminc százalékát, az Orly termináljain pedig felét törlik.

Az Air France légitársaság jelezte: valamennyi tengerentúli járatát elindítja a munkabeszüntetés ellenére, de belföldi és európai gépeinek egy részét törölni fogja. A légi közlekedésben kedd reggeltől 24 órás sztrájkra lehet számítani.

A vasutasok azonban már hétfőn este 8 órától megkezdik a határozatlan időre meghirdetett munkabeszüntetésüket. A belföldi vonatok harmada indul majd el, a külföldre közlekedők közül a Párizst Londonnal összekötő Eurostaron nem kell fennakadásra számítani, a Brüsszel fele induló Thalysoknak 80 százaléka jár majd. Németország fele a vonatok kétharmada, Svájc fele 80 százaléka fog közlekedni.

A városi tömegközlekedésben jelentős fennakadások lehetnek: Párizsban csak minden ötödik metró indul el, a buszok kétharmada fog járni, míg a villamosok menetrendje nem változik. Mivel a tömegközlekedési dolgozók is határozatlan időre hirdettek munkabeszüntetést, csak kedden este fog kiderülni, hogy másnap is folytatódik-e a sztrájk.

A közszféra valamennyi nagyvállalatai részt vesznek a megmozdulásban: a távközlési és energiaszolgáltatók alkalmazottaitól a tanárokon és az egészségügyi dolgozókon át a postásokig. Az olajfinomítók pedig szintén határozatlan időre leállnak kedden.

A tiltakozás tárgyát képező nyugdíjreform tervezetét a nemzetgyűlés már elfogadta, a szenátusban a héten zárul le róla a vita, s várhatóan még a hónap vége előtt végszavazást tart a parlament. A tiltakozási hullám nyomására Nicolas Sarkozy francia államfő múlt csütörtökön kisebb engedményeket tett a mandátuma legfőbb ügyének tekintett nyugdíjreformban, de a legfontosabb elemein továbbra sem hajlandó változtatni.

A csomag egyik legfontosabb intézkedése a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése 60-ról 62 évre, valamint a közszférában dolgozók járulékának és a magas jövedelmek adójának egyszázalékos növelése. Ezenkívül a teljes összegű nyugdíj a jelenlegi 65 helyett ezentúl 67 évtől jár majd, vagy 41 és fél év munkaviszony után.

Az előző tiltakozó napokon a szakszervezetek szerint 3 millióan, a rendőrség szerint 1 millióan vettek részt a tüntetéseken. Újdonságot jelent, hogy a szervezők kérésére kedden várhatóan diákok is nagy számban vonulnak majd utcára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását