2024. április 24. - György

Váci izgalmak - kinek jön be az újraszámlálás?

Ahogy azt várni lehetett, Vácott a kampány után a választás is izgalmasra sikeredett. Az MSZP és a Fidesz még bízhat az újraszámlálásban, a KDNP-s hátterű független jelölt már győztesnek tekinti magát.
2010. október 4. hétfő 14:50 - Gedei Szilárd
A nem hivatalos eredmény
1. Fördős Attila - független (4255 szavazat, 32,54 százalék)
2. Bóth János - MSZP (4128 szavazat, 31,56 százalék)
3. Pető Tibor - Fidesz (4100 szavazat, 31,35 százalék)
4. Schenk Lajos - VLE (595 szavazat, 4,55 százalék)
Mint arról korábban a HírExtra is beszámolt, Vácott meglehetősen intenzív, mi több durva kampány előzte meg az október harmadikai választást. Az eredmény ennek megfelelően szoros lett . Vagyis a vélhető eredmény. A KDNP támogatta, de hivatalosan függetlenként induló Fördős Attila mögött második helyen befutó szocialista Bóth János és a harmadik helyezett fideszes Pető Tibor ugyanis a szavazatok újraszámolását kéri.

Az első, vasárnap esti összesítés szerint Fördős Attila 4255 szavazatot kapott, Bóth János 4128, Pető Tibor pedig kereken 4100 voksot szerzett. Százötven szavazat választja tehát el az elsőt a harmadiktól - ilyen szoros helyzetben pedig lehetőség van kérni a szavazatok újraszámlálását.

Fördős nyert és kész?

Gozmány Gabriella, Fördős Attila kampányfőnöke szerint felesleges újraszámolni a szavazatokat, mert az ismétlésnél is ugyanez, a számukra kedvező eredmény születik majd. Szerinte Fördős Attila már megnyerte a váci polgármester-választást, az MSZP, vagy a Fidesz kérése nem változtatna semmit.

"Mindegyik választókerületben jelen voltak a voksok összeszámolásánál a delegáltjaink, és ők úgy látták minden a legnagyobb rendben történt" - tette hozzá Gozmány.

Ha az MSZP vagy a Fidesz jelöltje hivatalosan is bejelenti ezt az igényét, az újraszámlálást csak holnap fogják megejteni - legalábbis ezt az információt kaptuk a váci jegyzői irodától.

A szocialista jelölt egyébként abban látja vereségének okát, hogy nem tudták megmozgatni a baloldali szavazókat. Pedig a Fidesz és a KDNP csatározása miatt nagy lehetőséget szalasztottak el az MSZP-nél.

Elbénázta az MSZP

Mikor lehet újraszámolni?
"Ha (...) a fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámlálása útján lehetséges, és van matematikai lehetőség a választás eredményének megváltozására, a fellebbezést elbíráló választási bizottság, illetőleg a bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet elbíráló bíróság köteles a szavazatokat újraszámlálni. A szavazatok újraszámlálása esetén a fellebbezés, illetőleg a bírósági felülvizsgálat iránti kérelem elbírálására rendelkezésre álló határidő a kétszeresére nő, és a választási bizottság vagy a bíróság a választási irodák tagjainak közreműködését igénybe veheti" - áll a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvényben.
Fördős szerint győzelme elsősorban "a szakmai tudásnak, az elmúlt években a város érdekében végzett rengeteg munkának és a helyi Fidesz negatív kampányának tudható be, ami a jelek szerint sokaknak nem tetszett, így ez a magatartás kontraproduktívvá vált".

Fördős Attila győzelmével mégis a jobboldalé lett a dicsőség a Pest megyei városban. Megúszták hát az égést, amit a Fidesz-KDNP csatározás bizony sokáig előrevetített.

Fördős nehézségei


A váci városvezetés tizennégy új képviselője közül egyébként hét lesz fideszes, négy MSZP-s, kettő KDNP-s és egy jobbikos. Gyakorlati többsége tehát csak akkor lesz a Fidesznek, ha a párt és a Kereszténydemokrata Népárt közötti helyi ellentétet fel tudják oldani. Mint ahogy a KDNP-s támogatással választást nyerő Fördős Attila is csak ebben az esetben tudja majd eredményesen vezetni a várost.

Az ugyanis több mint valószínű, hogy újraszámolás ide, újraszámolás oda, némileg meglepő módon az a Fördős Attila lesz Vác következő polgármestere, aki győzelme után is a Fidesz és a KDNP alkotta pártszövetség közös emberének tekinti magát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását