2024. április 29. - Péter

A BKV kizsigerelten, elszegényedve koldul használt buszokért

A BKV felfrissíti elavult járműparkját. A használt közlekedési eszközök előnyeiről és hátrányairól Nemecz Gábort, a BKV Zrt. fejlesztési és beruházási igazgatóját kérdeztük.
2010. szeptember 28. kedd 12:04 - Fontos Erzsébet
Mennyi villamossal és trolival bővül a meglévő járműpark?

Egy kis teszt az asztalfióknak
A Szegedi Közlekedési Társaság által fejlesztett trolibuszt tesztel a BKV szeptember 27. és október 3. között a 80-as és a 80A jelű járatok vonalán; a járművet ingyen használhatják a budapestiek.

www.mtv.hu
Forrásaink korlátozottak, így új tömegközlekedési eszközök beszerzéséről az idei évben nem beszélhetünk. Ennek ellenére egy nagyon kedvező lehetőség adódott, ezért a járműparkunkban a már meglévő TW6000 villamosokhoz  további tizenhat darabot szerezhetünk be. Ezek a járművek használtak, melyeket Hága városából hoznak.

Mikor kerülnek használatba az említett tömegközlekedési eszközök?


Ezeket a közlekedési eszközöket honosítani kell és a budapesti üzemeltetési körülményeknek megfelelően kell átalakítani. Mindez időt vesz igénybe. Így előreláthatólag 2011 első negyedévében lehet majd használni a járműveket.

Számos híradás szólt arról, hogy rengeteg buszt kritikán aluli állapotban üzemeltetnek. Miért kifizetődőbb még mindig használt buszokat venni újak helyett?


A BKV autóbuszparkja közel ezernégyszáz buszból áll. Ezeknek több mint hatvan százaléka megérett a cserére, mert kiöregedtek, elhasználódtak. Kollégáim minden erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy ezek a járművek biztonságosan részt vehessenek a közösségi közlekedésben.

Ilyen életkorú járműveknél óhatatlan, hogy előfordulnak meghibásodások, melyek bosszúságot okoznak az utazóközönségnek. A meglévő, nagyszámú autóbuszok újakra történő kiváltását a BKV önerőből nem tudja finanszírozni. Ennyi pénzünk nincsen. Erre átmeneti megoldás: a jó állapotú és kedvező vételárú, használt járművek beszerzésére.

A BKV abból a tízmilliárd forintból vásárolna, melyet a tulajdonos főváros rendkívüli támogatásként utalt át az év elején?

Az említett összeget a főváros minden évben a BKV beruházásainak finanszírozására biztosítja. Ilyen értelemben nem minősül rendkívüli támogatásnak ez a tízmilliárd forint. Ez a forrás olyan fejlesztésre vonatkozik, ami akár a járműpark fejlesztését vagy az infrastruktúra fenntartását érinti.

A NABI Kft. Sirius nevű, környezetbarát autóbuszokat gyárt. Hazai gyártmányú busz,olcsóbb, mint a kínai és a nyugati-európai vetélytársai.  Miért nem ilyen eszközöket vesz a BKV?

A BKV, és személy szerint én is örülök azoknak a hazai fejlesztéseknek, melyeket a közelmúltban a buszgyártás tekintetében megtapasztalhattunk. Eszközparkunk olyan állapotban van, hogy évente körülbelül ötvenmilliárd forintot kellene ráfordítani arra, hogy a szolgáltatási színvonalunkat megfelelően fenntartsuk. Ezzel szemben mindössze tízmilliárd forint áll rendelkezésünkre.



Szeptember 27. és október 3. között szegedi trolikat tesztel a BKV. Ha az utazóközönség elégedett lesz a járművekkel, akkor vásárolnak a gyártmányból?


Egy trolibusz tesztelése folyik jelenleg is.  Az utasokon kívül a járművezetőink, illetve a karbantartó személyzetünk véleményét is meghallgatjuk. A pénzügyi helyzetünk nem teszi lehetővé, hogy új trolibuszok megvásárlásában gondolkozzunk, lévén ezek az autóbuszok lényegesen drágább beszerzésűek.

A most bonyolított tesztek hasznosak, hiszen direkt módon sikerül az utazóközönség elvárásait, illetve észrevételeit feltérképeznünk.  A BKV közpénzekből gazdálkodó szervezet. Mindenképpen közbeszerzési eljárást kell kiírnunk az új járművek beszerzéséhez.

A Szegedi Közlekedési Társaság számos módot felhasznál a járműpark felújítására. A BKV miért nem követi ezt a példát?

Az SZKT-nál alapvetően trolibuszok és villamos járművek előállítását végzik. Nyilvánvalóan mindig, minden lehetőséget és körülményt mérlegelnünk kell.Igyekszünk azokkal a lehetőségekkel élni, amiket a piac felkínál. Sajnos számos, kevésbé korszerű és lényegesen rossz állapotú villamos járművekkel rendelkezünk. Mi ezt az útját választottuk a járműpark életben tartására és egyben megfiatalítására.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását