2024. május 19. - Ivó, Milán

Izrael: Béke vagy telepespolitika?

Az izraeli kormánynak választania kell a béke és a telepespolitika folytatása között, a kettő egyszerre nem megy - mondta hétfőn Száeb Erekát palesztin főtárgyaló Mahmúd Abbász palesztin elnökre hivatkozva egy rámalláhi sajtótájékoztatón.
2010. augusztus 23. hétfő 19:18 - HírExtra
Abbász szerint ha Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy dönt, hogy újrakezdi a telepépítéseket szeptember 26-a után, azzal azonnal véget vet a tíz nap múlva kezdődő közvetlen tárgyalásoknak.

A palesztin vezető levélben tájékoztatta álláspontjáról Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnököt, valamint az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét. Szeptember 26-án jár le az a tízhónapos részleges moratórium, amelyet Netanjahu az USA nyomására jelentett be a ciszjordániai zsidó telepeken és Kelet-Jeruzsálemben.

Az izraeli kormány megosztott abban a kérdésben, hogy folytatni kellene-e a lakásépítéseket, de Netanjahu többször is kijelentette: nem óhajtja meghosszabbítani az ideiglenes moratóriumot.

Szeptember 26-án jár le az a tízhónapos részleges moratórium, amelyet Netanjahu az Egyesült Államok nyomására jelentett be a ciszjordániai zsidó telepeken és Kelet-Jeruzsálemben. Az izraeli kormány megosztott abban a kérdésben, hogy folytatni kellene-e a lakásépítéseket, de Netanjahu többször is kijelentette: nem óhajtja meghosszabbítani az ideiglenes moratóriumot.

A húsz hónapja, Izrael gázai offenzívája miatt megszakadt közvetlen tárgyalások szeptember 2-án kezdődnek újra Washingtonban a két fél között. Az Abbász és Netanjahu közötti megbeszélések Obama, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, valamint II. Abdalláh jordániai király védnöksége alatt zajlanak majd.

A feleket az Egyesült Államokból, Oroszországból, az Európai Unióból és az ENSZ-ből álló közel-keleti kvartett hívta meg, hogy próbáljanak megegyezésre jutni, és vessenek véget a palesztin területek 1967 óta tartó megszállásának. A négyesfogat azt reméli, hogy a tárgyalások befejeztével létrejöhet egy független és demokratikus palesztin állam, amely békében él együtt Izraellel és többi szomszédjával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását