2024. május 12. - Pongrác

Indonézia: eltűnt emberek, sérültek a vulkánkitörés után

Kitört Indonézia egyik legaktívabb tűzhányója - négy ember eltűnt, többen súlyosan megsérültek, közölték helyi illetékesek pénteken.
2010. augusztus 6. péntek 17:55 - HírExtra
Az Indonézia keleti részén, Siau szigetén emelkedő Karangetang-hegy kevéssel éjfél után tört ki, amikor a zuhogó eső hatására felrobbant a vulkán lávakúpja és 600 fokos gáz tört fel a tűzhányó mélyéből. Több száz méter magasra lövellt forró lávát és hamut a vulkán, s ezek egyvelege lavinaként zúdult le a hegy nyugati oldalán, legalább kilenc házat, egy templomot és egy iskolát lerombolva. Mivel egy híd és egy út is súlyosan megrongálódott, 2000 ember ragadt az elszigetelt környéken.

Egy vulkánokkal foglalkozó helyi szervezet igazgatója szerint túl gyorsan történtek az események, nem jutott elég idő arra, hogy kimenekítsék a tűzhányó közelében lakókat. A helyi tisztviselők elmondása szerint négy embernek jelezték eddig az eltűnését, azonban attól tartanak, hogy ők már halottak. Számításaik szerint a vulkánkitörés áldozatainak száma még emelkedni fog. Többen súlyosan megsérültek a katasztrófa során, öten korházi kezelésre szorultak, egy ember kritikus állapotban van. A hatóságok egy közeli falu lakóit próbálják jelenleg kitelepíteni.

Az 1784 méter magas Karangetang-hegy, a Sulawesi (Celebesz) szigettől északra fekvő Siau szigetén helyezkedik el és a szigetvilág egyik legveszélyesebb tűzhányójaként tartják számon. A vulkán utolsó jelentős kitörése 2006 júliusában történt, akkor 4000 embert kellett kimenekíteni a környező falvakból.

Indonézia a csendes-óceáni "tűzgyűrű" része, ahol a tektonikus lemezek mozgása miatt gyakoriak a vulkánkitörések. Ez a Föld legaktívabb vulkanikus területe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását