2024. április 29. - Péter

Kevés gyerek születik a tigris évében

A világon sehol nem születik olyan kevés csecsemő, mint Tajvanon. Idén a születési arány még a szokásosnál is alacsonyabb, mert a tigris évében világra jött gyerekeket dacosnak, harciasnak tartják. Karrieresélyeik kifejezetten rosszak, mivel Tajvanon a személyzetisek is hisznek a horoszkópban.
2010. július 18. vasárnap 09:59 - HírExtra
A tajvani kórházak terhesgondozó osztályain nyugalom honol, mert a helybeliek közül sokan úgy gondolják, hogy 2010 nem alkalmas év a gyerekvállalásra. A hagyományos holdnaptár szerint ez a tigris éve, és azokat a gyerekeket, akik ebben az állatövi jegyben születnek, túl lázadónak tartják.

A belügyminisztérium arra kérte a polgárokat, hogy ne higgyenek a csillagjósoknak. A politikusok figyelmeztetése azonban a házaspároknál gyakran süket fülekre talál. A rossz horoszkóp ugyanis egy életen át teher lehet: a tajvani cégek személyzeti főnökei rendszerint nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a bizonyítványoknak és az állásfelvételi teszteknek, annál inkább az asztrológiának.
"Sok tajvani vállalat bíz meg csillagjósokat, hogy vessenek egy pillantást a pályázók horoszkópjára" - magyarázza Charlene Csang (Chang), a 1111 Job Bank állásközvetítő cég szóvivője. "A főnökök tudni akarják, hogy kire tekinthetnek barátként vagy ellenségként a vállalaton belül" - fűzte hozzá. A tigris évében születettekről pedig nemcsak azt tartják, hogy engedetlenek, hanem a néphit szerint még szerencsétlenséget is hozhatnak.

A kínai asztrológia hívei szerint minden év a tizenkét állatövi jegy egyikének befolyása alatt áll. A patkány, a kígyó vagy a bivaly évében született gyerekekhez az adott állatövi jegyre jellemző személyiségvonásokat rendelik. Aki például a patkány évében jött a világra, azt különösen tehetségesnek és a problémákra gyorsan reagálónak tartják, ami később állítólag pénzügyi pályán válik hasznára. A tigris gyerekek számára ajánlott foglalkozásokat azonban a tajvani szülők kedvetlenül nézegetik: hajóskapitány, idegenvezető, sofőr, riporter vagy fotómodell. Ráadásul a babona szerint esküvői tanúnak sem kérhetők fel, mert akkor a házasság már a kezdet kezdetétől rossz csillagzat alatt áll.

A belügyminisztérium statisztikái szerint a tajvani nők az idei év első négy hónapjában 57 088 gyermeket hoztak világra, ami ötezerrel kevesebb az előző év azonos időszakához képest. A sziget ezer főre jutó 8,29-es születési arányszámával tavaly sereghajtó volt a világon, és a tajvani vezetés attól tart, hogy a népesedés alakulása a jövőben megbosszulja magát, elsősorban az oktatás és az állami betegbiztosítás terén.

A kormány támogatási programokkal igyekszik ösztönözni a népszaporulatot. A jövő évtől 500 eurónak (körülbelül 141 ezer forintnak) megfelelő jutalom jár minden újszülött után, és átszámítva 20 ezer euró (5,6 millió forint) üti a markát annak, aki kitalál egy olyan jelmondatot, amely a gyerekvállalás növelésére ösztönzi a tajvaniakat.

Az állásközvetítő Csang a születési év mellett még egy fontos tényezőt említ, amelyre a szülőknek ügyelniük kell: az írásjegyekre a gyerek nevében. "A személyzeti főnökök a névben lévő vonalak számára is odafigyelnek" - rántja le a leplet a személyzeti osztályokon széles körben elterjedt babonáról. "Úgy hiszik, ezek összegéből felismerhető, hogy a pályázó használható-e az adott feladatra vagy sem."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását