2024. április 26. - Ervin

A többség támogatná az egészségügyiek béremelését

A lakosság 88 százaléka támogatná az egészségügyi dolgozók bérének emelését, ezen belül az emberek 31 százaléka 50 százalékosnál magasabb arányú béremelést tartana helyesnek - állapította meg a Szinapszis Kft. felmérése, amelynek eredményét csütörtökön juttatták el az MTI-hez.
2010. július 15. csütörtök 17:52 - HírExtra
A Szinapszis Kft., amely rendszeresen végez piackutatásokat különböző, egészséggel kapcsolatos témákban, a július elején végzett telefonos kutatás során ezer, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdezett meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

A megkérdezettek jelentős többsége, 88 százaléka eltérő mértékben ugyan, de támogatja az egészségügyi dolgozók bérének emelését, csupán 4 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem tartaná azt méltányosnak. A válaszadók 37 százaléka szerint 20-50 százalékos emelkedés lenne indokolt, míg 11 százalékuk a jelenlegi fizetések több mint dupláját tartaná méltányosnak - derült ki a Webbeteg.hu egészségportál megbízásából készült felmérésből.

A béremelés gondolatának a 18-25 éves felnőttek körében a legnagyobb az elutasítottsága, 27 százalékuk szerint pedig legfeljebb 20 százalékos fizetésemelés lenne méltányos az ágazatban dolgozók számára. A 65 év felettiek 26 százaléka e mérsékeltebb béremelés mellett állna, s mindössze 3 százalékuk mondta azt, hogy egyáltalán nem támogatja a béremelés gondolatát. Az egészségügyben dolgozók fizetésének növelését a 26-35 évesek támogatják a leginkább (93 százalék) és inkább a fővárosiak.

Jelentős különbség figyelhető meg településtípus alapján is: a fővárosiak mintegy 40 százaléka legalább 50 százalékos béremelést tartana indokoltnak, míg a községbeli lakosoknál ez az arány 10 százalékkal alacsonyabb (28 százalék).

A felmérésből kiderült az is, hogy a támogatottság mértékét nézve nem volt lényeges különbség aszerint, hogy a megkérdezettek szenvedtek-e valamilyen krónikus betegségben, holott a krónikus betegek esetében sűrűbb az orvos-beteg találkozás; nem befolyásolta jelentősen a véleményeket a megkérdezettek képzettsége sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását