2024. május 16. - Mózes, Botond

Ankara végzett Izraellel?

Törökország megszakítja minden kapcsolatát Izraellel, ha az nem kér tőle bocsánatot a Gázai övezet blokádját megtörni akaró flottilla elleni május 31-i kommandósakció miatt, amelyben meghalt kilenc török állampolgár - közölte a török külügyminiszter, akit a hétfői lapok idéztek.
2010. július 5. hétfő 11:40 - HírExtra
Izrael erre reagálva kijelentette, hogy "soha nem fog bocsánatot kérni" az ügyben. Ahmet Davutoglu Kirgizisztánból hazafelé menet, vasárnap este a repülőgépen nyilatkozott újságíróknak. Követelte, hogy Izrael kérjen bocsánatot, vagy pedig járuljon hozzá egy nemzetközi bizottság felállításához az ügyben, és fogadja el annak következtetéseit.

Ezenkívül bejelentette, hogy Törökország lezárta légterét az izraeli katonai gépek előtt a tengeri támadás miatt.

A flottillaügy miatt jelentősen megromlott a két egykori szövetséges viszonya: Ankara hazarendelte izraeli nagykövetét, lemondott három közös hadgyakorlatot, és az ankarai kormány június végi bejelentése szerint lezárta légterét az izraeli katonai gépek előtt. Egy tisztségviselő akkor közölte: nem általános tilalomról van szó, minden egyes légtérhasználati kérést külön bírálnak majd el. Az izraeli média egy olyan esetről számolt be akkor, amelyben izraeli katonai gépet nem engedtek be a török légtérbe.

Davutoglu most azt mondta, hogy a légtérzárról szóló döntést nem csak egy-két gépre vonatkozóan hozták meg, és elképzelhető, hogy kiterjesztik a polgári repülőgépekre is. Korábbi kijelentéseivel ellentétben most nem zárta ki, hogy Ankara elfogadja a tengeri incidens ügyében Izrael által felállított bizottság vizsgálatának eredményét. Törökország eddig csak egy nemzetközi bizottság felállítását tartotta elfogadhatónak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalának egyik tisztségviselője hétfőn közölte: "Izrael soha nem kér bocsánatot amiatt, hogy megvédte állampolgárait. Katonáinknak joguk van megvédeni magukat, ha életüket közvetlenül veszélyezteti bűnözők egy csoportja, mert meg akarja őket lincselni. Jogunk van megakadályozni, hogy iráni fegyvereket szállítsanak a Gázai övezetbe. Természetesen sajnáljuk az emberéletben esett veszteséget, de nem Izrael folyamodott először erőszakhoz" - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását