2024. április 17. - Rudolf
Idén is a magyar tenger és Horvátország a legkedveltebb úti cél. Mérlegeltük a költségeket és hogy ezért mit kapunk, illetve megkérdeztük sztárjainkat, ők hova utaznának szívesebben.
2010. július 4. vasárnap 16:30 - Kancsár Edina
Még mindig Balaton és Horvátország a sláger, derült ki a Magyar Turizmus Zrt. felmérésből. Nyaralás előtt mindenki mérlegeli, hogy mennyi pénzt tud ráfordítani és ennek tudatában választja ki a megfelelő úti célt. De vajon melyik éri meg jobban? Erre kerestük a választ.

Balaton
A magyar tenger Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország vízrajzának meghatározó eleme. 77 km hosszú, szélessége 1,3–14 km között ingadozik, átlagosan 7,8 km, felülete 594 km². Keleti medencéjét a Tihanyi-félsziget választja el a tó többi részétől. Déli partjánál medre sekélyebb. Északi oldalán található a badacsonyi borvidék és a Tapolcai-medence, jellegzetes vulkáni tanúhegyeivel. A Balaton és környéke Budapest mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe. Környékén gyógyfürdők, termálforrások találhatók.
Felmérések szerint a válság elhúzódása miatt még mindig csak a nagyvárosiak és az átlagos vagy átlag feletti jövedelemmel rendelkezők privilégiuma a nyaralás. A belföldi utazók legkedveltebb úti célja Balaton környéke, külföldön pedig Horvátországba utaznak előszeretettel a magyarok.

Európai viszonylatban Horvátország átlagosan költséges úticél, azonban a Balatonhoz képest másfélszer magasabb árakat figyelhetünk meg Dalmáciában. A felmérések alapján déli szomszédunk elsősorban a szállásdíjaiban múlja felül a hazai árakat. A szállásköltség mellett persze számolni kell még az utazás többlettel is, ami a távolság miatt lényegesen magasabb.

A Balaton nagy előnye, hogy garantáltan olcsóbb leutazni, azonban aki a magyar tengert választja, egyúttal az igényeit is alább adja. Ezek a tények. Ugyanakkor, ha azt nézzük, hogy Horvátország szállás költségei csak minimálisan térnek el a hazai áraktól, a vendéglátás és az élelmiszer árai pedig abszolút nem, akkor érdemes átgondolni. A plusz benzinköltség lehet, hogy megér annyit, hogy valódi tengernél nyaralhassunk. De ezt mindenki döntse el maga.

A felsorolt szempontok mellett, nem lehet figyelmen kívül hagyni az időjárásbeli különbségeket sem. Az idei kiszámíthatatlan időjárás mellett, már semmi sem garantálja, hogy jó időt kapunk ha belföldi nyaralás mellett döntünk. Míg ha az Adriát választjuk, a mediterrán fekvés miatt biztosan több esélyünk van a jó időre. Ön hova utazna inkább?

***
Horvátország
Az ország éghajlata mérsékelt kontinentális, azonban a tengerpartokon mediterrán. Az Adriai-tenger horvátországi partvidéke szárazföldön 1778 km, de ha a szigetek kerületét is figyelembe vesszük, összesen 5835 km. Adria három nagyobb részre osztható: Isztriai-félsziget, Kvarner-öböl és Dalmácia tengerpartja. A horvát Adria szigeteinek száma 1185, szigetpartjainak hossza 4057 km. Legnagyobb szigetei: Krk, Cres, Brač, Hvar, Pag, Dugi Otok és Rab. Horvátországban városai majdnem sértetlenül megmaradtak eredeti, sokszor középkori állapotukban. Az élményeket a horvát vendégszeretet és a mediterrán tengeri konyha tetőzi. Mára megépült a teljes autópálya szakasz, mind Magyarországon, mind Horvátország területén.
Megkérdeztük Détár Enikőt, Koós Rékát és Gáspár Lacit, ők melyik helyszínt kedvelik jobban.

Détár Enikő mindkettőt szereti

„Nagyon szeretem Balatont és Horvátországot is. Valószínűleg idén is megyünk 2-3 napra mindkét helyre.”

Koós Réka imádja a Balatont

„Mindkettőt szeretem, de a Balaton a szívem csücske, mert az a gyermekkorom és az egész életem… Idén már voltam is Balatonon, de úgy néz ki, hogy a nyáron már nem tudok menni.”

Gáspár Laci törődik az országgal

„Én mindenkinek azt tudom ajánlani, hogy utazzon Balatonra. Most az országnak jobb, ha oda utaznak az emberek, mint ha külföldre mennének. Volt ez a rossz idő, jobb ha a pénzünket a saját országunkra költjük. Mi is lemegyünk majd a nyáron Balatonra.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását