2024. április 26. - Ervin

Karlovy Vary 45: megnyílt a filmszemle

A Crazy Heart (Őrült szív) című, Scott Cooper rendező jegyezte amerikai film vetítésével péntek este ünnepélyesen megnyílt a 45. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban.
2010. július 2. péntek 21:55 - HírExtra
A filmszemlén több mint 200 alkotást láthatnak az érdeklődők. A filmek közül ötvennek Karlovy Varyban lesz a világ-, illetve nemzetközi premiere.

Az ünnepi megnyitón a cseh politikai és kulturális élet, valamint a nemzetközi filmvilág több híressége is megjelent. A versenyprogramnak és a legkiemelkedőbb fesztiváli eseményeknek helyt adó Thermál szállóban a vendégek között volt Václav Klaus cseh köztársasági elnök és Jan Fischer miniszterelnök. Jelen volt Scott Cooper, az Őrült szív rendezője is. A legnevesebb vendégek a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon keresztül parádés nyitott hintókon érkeztek a Thermálba.

A játékfilmek kategóriájában az idén 12 film szerepel, de magyar alkotás nincs köztük. A győztes filmet egy nemzetközi zsűri választja ki. A győztes a hagyományos fődíjon, a Kristályglóbuszon kívül még 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap.

A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a győztesnek a hagyományos Kristályglóbusz mellé szintén jár pénzjutalom is. Ebben a kategóriában 16 alkotás fog versenyezni.

Az idén két filmes kap életműdíjat. A világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért az idén életműdíjas Kristályglóbuszt kap Nyikita Mihalkov 64 éves orosz filmrendező, valamint a 75 éves, Csehországban élő, de szlovák származárú Juraj Herz filmrendező. Mihalkov és Herz is személyesen veszik át az elismerést.

Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A-kategóriásnak minősítette.

A fesztivál programját számos szekció alkotja, úgy mint játékfilmek versenye, dokumentumfilmek versenye, Látóhatárok (Horizons), Másik nézőpont (Another View), Nyugattól keletre (East of the West), Függetlenek fóruma (Forum of Independents), a Variety kritikusainak szekciója (Variety Critics Choice), cseh filmek, de

szerveznek retrospektív vetítéseket is. Néhány szekcióiban magyar alkotásokat is bemutatnak.
A tíznapos rendezvény idei költségei mintegy 135 millió koronát (1,5 milliárd forint) tesznek ki. Az összeg harminc százalékát az állam biztosítja. Az eredményhirdetést és a díjkiosztást július 10-én, szombaton tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását