2024. május 18. - Erik, Alexandra

"Fújják, ha kell, ha nem."

Fenyő Miklóst, a rock and roll koronázatlan királyát kérdeztük a vébéről. Miklós Angliának szurkol és a brazilokat látja esélyesnek a végső győzelemre. A bírói tévedéseket azonban ő sem szereti.
2010. június 22. kedd 16:59 - Győry S. József
Melyik csapatnak szurkol?

Angliának szurkolok, ami számomra szívügy, hiszen gyerekkoromban éltem ott egy ideig. Nem azért drukkol az ember egy csapatnak, mert az a legjobb, hanem azért, mert valamilyen érzelmi alapon kötődik hozzá. Ha valaki egy Fradinak, egy Honvédnek vagy bármelyik másik csapatnak szurkol, az egy tradíció, én is hasonló okokból szurkolok az angoloknak.

Gondolom volt kint futballmeccsen is?

Igen, nagyon sokat voltam. Ott mindig is más morál ővezte a játékot, mint hazánkban, persze ez igaz az egész társadalomra is. Náluk létezik a fair play, vagyis a tisztességes játék. Ez azt jelenti, hogy a szabályok által adott körülmények között játsszák le a mérkőzést, ami a játékosokra is igaz, nem csak a bírókra. Vagyis nem arról van szó, hogy valamilyen svindlivel, manipulációval, ügyeskedéssel átverjük a bírót, amellyel előnyösebb helyzetbe kerülhetünk az ellenféllel szemben.

Sajnos a tisztességtelen játék már teljesen természetes, ezt azonban az angolok tudják legnehezebben átvenni, ezt a Premier League mérkőzések is bizonyítják. Ez nagyon szép dolog, de sajnos emiatt hátrányban lehetnek a nemzetközi mezőnnyel szemben.

Mit szól az angolok eddigi teljesítményéhez?

Gyenge. Van bennük valamilyen olyan gátlás, amely nem engedi meg nekik azt, hogy az elvárt teljesítmény nyújtsák. Számukra nehéz feladat megküzdeni a nemzetközi játékvezetés felfogásával, mert ez sajnos az angolokat sújtja. Ők nem tudják a bűvészkedő-színészkedő játékot produkálni, így magukat is kellemetlen helyzetbe hozzák.

Ki a kedvenc angol játékosa?

A király
Fenyő Miklós (Budapest, 1947. március 12.) magyar rock and roll énekes, zenekarvezető, billentyűs. Édesapja Fenyő Elemér gépészmérnök, édesanyja Gonda Alice kozmetikus. 1967-ben alapította a Hungária együttest, ekkor jelent meg első kislemeze, mely a Csavard fel a szőnyeget és a Rémlátomás című dalokat tartalmazza. Egy évre rá a Csavard fel a szőnyeget című számmal első helyezést ért el a Ki mit tud?-on. Hosszú sikeres pályafutásáról 2009-ben Made in Hungaria címmel film készült.
Wayne Rooney a kedvenc játékosom, ez egyértelmű. Mindenképpen egy klasszis játékot képvisel a csapatban, kérdés, hogy tudja-e hozni a tőle elvárható teljesítményt. Ettől függetlenül mindenképpen ő a legjobb angol játékos.

Tehát nem az angolok az esélyesek Ön szerint. De akkor ki lehet a befutó?

Annak ellenére, hogy még a vébé elején tartunk, a brazilokat tartom az esélyesnek, attól függetlenül, hogy bármi elképzelhető, nekik is becsúszhat valamilyen hiba a játékukba.

Látta a vasárnapi Brazília - Elefántcsontpart meccset?

Nem láttam, koncertem volt, csak hírből tudom, hogy 3-1 lett a végeredmény. Ugye annyi lett?

Igen, a brazilok nyertek 3-1-re, a bírói ténykedés azonban több mint kérdéses volt

Láttunk már olyan bírói ítéletet, amivel eleve képtelenség egyetérteni. Vasárnap az olaszok meccsét láttam, ahol kaptak ajándékba egy tizenegyest. Ők általában kapnak ajándékba valamit. A brazilokkal is így volt?

Nem, elefántcsontpartot segítették, Kaká piros lapot kapott, talán nem is történt vele ilyen a pályafutása során.

A brazilokat nem szokta semmilyen téves játékvezetői ítélet, esetleg manipuláció sújtani, ha most ez történt, akkor azt nagyon sajnálom. Én csakis a tisztességes játékkal, ítéletekkel tudok egyetérteni.

Anglia sem nyújtott tőle elvárható teljesítményt. Mi lehet a magyarázat? A Sokat emlegetett vuvuzela?

Sok probléma lehet ezzel a hangszerrel, európai fül számára zavaró lehet, hogy végigtrombitálnak egy meccset. Ha a FIFA vébét rendezett Dél-Afrikában és ennek nyilvánvalóan anyagi, üzleti okai vannak, akkor minden csapatnak el kell viselnie a vuvuzela hangját, még akkor is, ha zavaró és furcsa. Fújják, ha kell, ha nem. Ezzel minden meccsen együtt kell élni, de játszani kell.

Hol láthatjuk fellépni, min dolgozik?

Sárbogárdon léptem fel vasárnap, előzően Győrött koncerteztem, és készülök a margitszigeti koncertemre, amely minden évben megrendezésre kerül. Idén augusztus 28-ra fog esni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását