2024. június 1. - Tünde

Kína lazított, rugalmasabb az árfolyampolitika

A világ jelentős gazdasági központjai a hétvégén egyhangúlag pozitívan értékelték a kínai központi bank szombaton bejelentett lépését a jüan árfolyampolitikájának rugalmasabbá tételére.
2010. június 20. vasárnap 13:15 - HírExtra
Az Európai Bizottság reményét fejezte ki, hogy a lépés, mind a kínai, mind pedig a világgazdaság számára kedvező lesz, és segít a globális egyensúlytalanságok feloldásában. Brüsszelben hangsúlyozták, hogy az EU-bizottság a kérdésben kétoldalú alapon is várakozással tekint a kínai pénzügyi hatóságokkal való együttműködésre.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója már szombaton üdvözölte a kínai jegybank bejelentését, amely szerinte növelni fogja mind a kínaiak jövedelmét, mint a belföldi beruházásokat.

Barack Obama amerikai elnök és Timothy Geithner pénzügyminiszter a bejelentést üdvözölve a döntés "határozott megvalósítását" szorgalmazta, amely szerintük kedvezően járulna hozzá az erős és kiegyensúlyozott világgazdasági növekedéshez. Mint amerikai részről elhangzott, az intézkedés próbája az lesz, hogy Kína milyen messzire megy a jüan felértékelésében, és milyen gyorsan teszi ezt.

A szentpétervári gazdasági fórumon tartózkodó Nicolas Sarkozy francia elnök és az orosz pénzügyminiszter ugyancsak "biztatónak" nevezték a kínai lépést, bár orosz részről megjegyezték, hogy az nem érinti jelentősen az orosz külkereskedelmet.

Egyes elemzők a bejelentést - amelyet Kína a jövő hétvégi torontói G20 csúcsértekezlet elé időzített - egyenesen "új korszakként" értékelik, amellyel a jüan "de facto" dollárhoz kötése véget ér. A csúcsot elemzők nem hivatalos határidőnek tekintették arra vonatkozóan, hogy Kínának lépnie kell árfolyampolitikáját illetően.

A kínai központi bank szombaton jelentette be, hogy rugalmasabb árfolyampolitikát vezet be, de nincs szó a jüan nagyszabású felértékeléséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását