2024. április 19. - Emma

Halál a "vámpírokra"!

Sok víz, sok szúnyog. A helyzet már most elviselhetetlen, de ki, vagy mi a felelős ezért? Az irtószer? Az önkormányzatok? A gyártók? A HírExtra utánajárt.
2010. június 17. csütörtök 07:18 - Győry S. József
Apró, szárnyas vérszívók. Milliónyian lesnek ránk, majd alkalmas pillanatban lecsapnak. Szúnyogok ők, akik a vérünket akarják. Egyetlen megoldás az elpusztításuk, de a szerek már nem hatásosak, legalábbis a legtöbben így gondoljuk. Nem megfelelő a permet? Nincs elég pénz a védekezésre? Utánajártunk, hiszen a „vámpíroknak” pusztulniuk kell.

Vagyis nincs pénz?

A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) tiltakozik amiatt, hogy a költségvetésük elfogadása után akarja megkurtítani az állam a balatoni szúnyogirtáshoz való hozzájárulását. A helyzetet mielőbb tisztázni kell, mert áprilisban esedékessé válhat az első biológiai irtás – adta hírül az MTI április másodikán.

Balázs Árpád, a BSZ elnöke, Siófok fideszes polgármestere elfogadhatatlannak tartotta, hogy az idegenforgalmi adó (ifa) után járó állami kiegészítés felére csökkentése után - amivel másfél milliárd forintnyi bevételtől estek el a tóparti önkormányzatok -, most a balatoni szúnyogirtás támogatását is csökkenteni akarják.

Balázs Árpádot, Siófok polgármesterét szerettük volna utolérni, ám szabadsága miatt lehetetlen volt. Balázs titkárnőjétől megtudtuk, hogy az előző irtás sikertelen volt, így 16-17-én újabb permetezést igényeltek.

Tízévente, egyszer…

Sáringer-Kenyeres Tamást, a szúnyogirtással megbízott szakértői csapat vezetőjét kérdeztük. A csapat elsősorban a turisztikai övezetek szakértését látja el.

Hol, milyen területeken kezdték el a szúnyogirtást?

Végezz velük!
A szúnyogfélék, más néven csípőszúnyogok, valódi szúnyogok vagy igazi szúnyogok (Culicidae) a rovarok (Insecta) osztályának a kétszárnyúak (Diptera) rendjéhez, ezen belül a szúnyogalkatúak (Nematocera) alrendjéhez tartozó család. A család három alcsaládján belül 41 nemük és mintegy 3500 fajuk ismert. A legtöbb idetartozó faj nőstényei más állatok, illetve az ember vérét szívják (hematofágia), így évente emberéletek millióit kioltó járványok fertőzési vektorai lehetnek.
Három biológiai és kémiai irtás is volt, 17-én 18-án készülünk az újabbra. A Balatonnál jelen pillanatban vihar dúl, bár mi több területet is figyelemmel kísérünk. Ahol árvíz volt, ott többen is panaszkodnak, hogy nem csak az esti órákban, hanem a nappaliakban is hihetetlenül sok a szúnyog. A Tiszánál egyenlőre még nem vonult le az ár, itt még várni kell a védekezéssel.

A Balaton és a Velencei tó térségében szintén rendkívül súlyos állapotok uralkodnak. Azt lehet mondani, hogy tízévente egyszer fordul elő ilyen súlyos helyzet, mint ami most van: a csípésszám óránként a százat is elérheti. Az a probléma, hogy rendkívül sok csapadék hullott, valamint a csapadék mellé egy olyan időjárás is párosult, ami kedvezett a szúnyoglárváknak.

Mennyire hatékonyak a szúnyogírtószerek?

A mi meglátásunk szerint a szúnyog irtószerek hatékonyak, bár a magyarországi szabályozás odáig jutott, hogy a többes szám használata már lassan idejétmúlt dolog. Egy hatóanyag van engedélyezve, amit több fantázianévvel hoznak forgalomba. Igen, sokan mondják, hogy nem hatékonyak ezek a készítmények. Huszonöt éve folynak a munkálatok ezekkel a szerekkel. Akkoriban úgy állították be a hatóanyagot - és ma is így csinálják - hogy a lehető legalacsonyabb dózissal a legmagasabb hatásfokot érjék el. Ez a mennyiség olyan 5-6 deciliter volt hektáronként. Fölé lehet menni ennek a mennyiségnek, egészen 7-8 deciliterig ezzel növelni lehet a hatásfokot.

Véleménye szerint mi a magyarázata annak, hogy egyféle szúnyogírtószer engedélyezett?

A természet és egészségvédő szervezetek tiltakozására azokat a készítményeket teljes mértékben kivonták a forgalomból, ahol nem volt teljesen ismert az esetleges mellékhatás, vagy esetleg felmerült annak a lehetősége, hogy az anyag rákkeltő.

Mégis, valami baj van. Hiába az irtás, túl sok a szúnyog.


Túl szűk az a sáv, ahol szúnyogirtást tudunk végezni. A szúnyogok persze mozognak, mi pedig átlagosan 250 méteres sávban tudunk repülőről dolgozni. Ezen a sávon elég jó hatékonysággal dolgozunk, de 48 óra múlva olyan a helyzet, mintha mi sem történt volna. A Balatonon holnap és holnapután másodszorra végzünk éppen ezért irtást.

Mekkora a költsége egy szúnyogirtásnak?


Egy szúnyogirtás az ötvenmillió forintot is meghaladja. A Balatonon megközelítően két biológiai és öt kémiai irtásra van fedezet. A Magyar Köztársaság nemzetgazdasági miniszterét, Matolcsy György urat kérni fogjuk, hogy amennyiben lehetőségében áll, a Magyar Turizmus Zrt.-nél rendelkezésre álló keretösszeget módosítsák 50-50 százalékos támogatási arányra a 30-70 százalék helyett.

Nincs pénz, nincs „gyilkolás”

A szúnyogirtó gyártóját, a Corax-Bioner Zrt.-t is megkerestük. Kérdéseinkre Lőrintz Árpád vezérigazgató válaszolt.

Eddigi információnk szerint hazánkban egyetlen permetezőszer van forgalomban.

Ez azért nem teljesen így van. Magyarországon jelenleg két irtószer gyártó és forgalmazó van. Az egyik a Bábolna Bio Kft., a másik pedig mi vagyunk. A Bábolna igen régóta foglalkozik a gyártásával, ő gyártja a MOSQUITOX 1 ULV szert. Ennek egy erősebb változata is létezik, ez a MOSQUITOX1 UVL FORTE szúnyogirtó. Ez két kémiai irtószer, illetve amit még forgalmazna - de nem igazán veszik - az a biológiai lárvairtószer.

A Corax-Bioner Zrt. a K-Othrin szúnyogirtószert gyártja és forgalmazza, a Bayer cég hatóanyagából. Ezekben a szerekben az a közös, hogy mindkettőnek az alapanyaga a Deltametrin. Majdnem igaza van annak, aki azt mondja, hogy a hatóanyag ugyanaz. A segédanyagokban azonban van egy kis eltérés.

Milyen mennyiségben képesek előállítani a szert és mekkora megrendelést kaptak idén?


Az idei elképzelésünk az volt, hogy 100.000 litert gyártunk le, az előző évek 90.000 literéhez képest. Amikor kiderült hogy csapadékos nyár lesz, akkor utánrendeltünk még 50.000 literhez szükséges alapanyagot. A keverés aránya egy a tízhez, vagyis ha 15.000 liter hatóanyagot veszünk, abból 150.000 liter szert tudunk előállítani. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a 150.000 liter sem lesz elegendő, a gyártótól még 50.000 literre való hatóanyagot rendeltünk.

A tavalyi évhez képest így is kétszeres mennyiség fog elfogyni, részben a sajátfelhasználás, részben az értékesítés miatt. Az engedélyezett dózis 0,5-0,8 liter hektáronként. Kétszázezer liter 300.000 hektárra lesz elég. Egy évben 400-500.000 hektár között van a szúnyogirtotta terület, biztos vagyok benne, hogy idén a 600.000-es határt is verni fogja.

Mennyibe kerül a szer előállítása, illetve mennyiért kerül kereskedelmi forgalmazásba?

A listaára a szereknek 900 forint literenként, ha valaki nagytételben vásárol, akkor persze kedvezményt kap, mint mindenhol a kereskedelemben. Mi olyan 600 forint körül tudjuk előállítani.
Sokan rossz véleménnyel vannak a szúnyogirtó szerekről.

A szerrel van a probléma, vagy a szinte jelentéktelen, 250 méteres sávban történő szórással?

Egyértelműen az utóbbival van probléma. Siófokon 730 hektár permetezésére szerződünk, ennyit tudnak kifizetni, de valójában a háromszorosára lenne szükségük. Egyetlen dolgot lehetne felhozni a szerrel kapcsolatban, az pedig az, hogy jó ideje a Deltametrin a hatóanyag. Fennállhat az a lehetőség, hogy a szúnyogokban kialakulhat egyfajta immunitás a szerrel kapcsolatban, de ez nem így van. Általában 90%-os hatásfokon lehet az összes szerrel dolgozni, tehát mindegyik hatásos.
*****

Tehát kiderítettük, hogy állami támogatásra lenne szükség, az önkormányzatoknak nincsen elegendő fedezetük, esetenként még az elégséges irtás elvégzésére sem. Mi szenvedünk, a vérszopók híznak, a pénz meg csak folyik, de nem oda, ahova kellene. Hiába, van olyan szerencsés, aki nem a Balatonon nyaral. Jellegzetes hungaricum…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását