2024. május 3. - Tímea, Irma

A brit kormánynak nem tetszik a dolog

Nagy-Britannia mereven ellenzi, hogy az Európai Bizottság vagy bármely más EU-testület előzetesen vizsgálhassa, véleményezhesse az EU-tagországok nemzeti költségvetési tervezeteit. "Ezt a javaslatot nem tudjuk támogatni.
2010. június 13. vasárnap 19:46 - HírExtra
A brit költségvetés tervezetét a brit parlament elé kell terjeszteni, és ehhez az állásponthoz ragaszkodunk" - mondta a BBC-nek vasárnap a brit külügyminiszter, William Hague. Egyebekben kifejezte reményét, hogy az euróövezet túléli a mostani pénzügyi felfordulást. Mint mondta, "nemzeti érdekünk, hogy rendben legyenek az euróövezeti országok".

Az EU az euróövezeti adósságválság láttán igyekszik szigorítani a tagországok költségvetési fegyelmét szabályozó, 1997-ben elfogadott, de 2005-ben enyhített Stabilitási és Növekedési Paktumot. Ez az a megállapodás, amely az EU-országok számára előírja egyebek között, hogy éves államháztartási hiányuk nem lehet több a hazai össztermék (GDP) 3 százalékánál, bruttó közadósságuk pedig nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát.

A szigorítás egyik eleme lenne a nemzeti költségvetési tervek előzetes brüsszeli vizsgálata a nemzeti parlamentek szavazása előtt. A terveken, amelyeket az EU jövő heti csúcsértekezletén is megvitatnak, a Herman Van Rompuy, az EU elnöke vezette pénzügyminiszteri munkacsoport dolgozik.

Rompuy a hét elején úgy nyilatkozott, hogy az EU-országok támogatják az államháztartási fegyelemre vonatkozó szabályok szigorítását, illetve a pénzügyi problémák azonosítását még azelőtt, hogy azok igazán súlyossá válnának. Mint mondta, a miniszterek támogatják azt a tervet, hogy az unió még a hazai parlamenti jóváhagyás előtt áttekinthesse a tagországok költségvetési tervezetét, és azt is, hogy vezessenek be szigorúbb szankciókat az államháztartási hiánykorlátot nem tartó országok fegyelmezésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását