2024. május 5. - Györgyi

Trópusi időnk lesz jövő héten

Hőségriadót kaptunk a hétvégére. A HírExtra szakemberekkel készített összeállításából megtudhatja, hogyan úszhatja meg ép bőrrel a kánikulát, de a jegesmacik sorsa mellett sem megyünk el szó nélkül.
2010. június 12. szombat 07:42 - Páczai Tamás
Trópusi idő lesz jövő héten

Másod fokú hőségriadót fújtak az ország egész területére. Hétvégén a napi átlaghőmérséklet 25 fok felett várható. Ez azt jelenti, hogy éjszaka sem csökken le annyira a hőmérséklet, ami szükséges lenne az egészséges közérzet megtartásához. A forró időjárás az egészséges szervezet számára is megterhelő, a leginkább veszélyeztetettek azonban a gyerekek, valamint a szív és érrendszeri megbetegedésekkel küszködő emberek.

A meteorológust, az orvos meteorológust, egy allergológust, de még a Fővárosi Állatkertet is megkérdeztük, mire készüljünk fel a kánikulában, mire figyeljünk, milyen időjárásra számíthatunk a jövő héten, túléli-e a jegesmedve.

"Szombaton és Vasárnap is 30-35 fok között alakul a hőmérséklet, dél-keleten 36-37 fokos napi maximum is előfordulhat. A napi középhőmérséklet három napon keresztül folyamatosan 25 fok felett alakul, ezért adta ki Falus Ferenc országos tiszti főorvos a másodfokú hőségriasztást. Ez azt jelenti, hogy éjjelre sem frissül fel a levegő, 20 fok körül alakul az éjszakai hőmérséklet."- mondta a HírExtrának Krausz Mikes, a köpönyeg.hu időjósa.

Hozzátette, "jövő héten is hasonló kánikulára számíthatunk, azonban Vasárnaptól kezdve rendszeresen számítanunk kell záporokra, zivatarokra, egy-egy heves vihar is kialakulhat, tehát igazi trópusi időjárásra kell felkészülnünk jövő héten". Krausz Mikes megerősítette a HírExtra gyanúját, mely szerint a jövő héten várható csapadékgazdag, kánikulás időszak a május során lehullott hatalmas esőmennyiség párolgásából táplálkozik.

"az akarat és az értelem egyensúlya megbillen"

Az Országos Meteorológiai Szolgálat orvos meteorológusa, Darányi Mariann véleménye szerint a kánikulában "az akarat és az értelem egyensúlya megbillen". "Ilyenkor egykedvűek, közömbösek lehetünk, van akinél inkább az ingerlékenység jellemző. A nagy meleg továbbá akadályozhatja a szellemi erőkifejtést, így a szellemi munkát végzők számára terhet jelent. Alacsony munkamorálunkat ezért mindenképpen ráfoghatjuk a kánikulára."

Az orvos meteorológus szerint nehézséget okoz az éjszakai lehülés hiánya, ezért a felmelegedett lakásokban nem tudunk nyugodtan aludni, drasztikusan csökken a pihenéssel eltöltött idő, ami miatt fáradtabbak leszünk, csökken teherbírásunk. "A legveszélyeztetettebbek a gyerekek, mert a hőszabályzó rendszerük még nem fejlődött ki teljesen, így nem képesek megfelelően szabályozni hőháztartásukat az extrém körülmények között. Ezért mindenképpen oda kell rájuk figyelni, de a felnőtt korosztály is kerülje 11 és 3 óra között a kint tartózkodást, figyeljenek oda a folyadék pótlására, keressék az árnyékos helyeket, amikor csak lehetséges."

Ne feledkezzünk meg az UV-B sugárzásról, amely a hétvégén országos szinten is nagyon erős lesz. Kerüljük a tűző napon való tartózkodást, a vízparton is ha tehetjük, a déli órákban inkább ne pancsoljunk, mert a víz fényvisszaverő hatása miatt fokozottabban érvényesül a UV-B sugárzás. Darányi Mariann hozzátette, a magas faktorszámú napvédő szerek sem csodaszerek a káros sugarak ellen, a legbiztosabb megoldást a kövér árnyék jelenti.

Szivatnak a füvek

Drága mulatság
Összeállításunk készítése közben tapasztaltuk, hogy nem egyszerű Magyarországon nyilatkozó allergológust találni. Megértjük, hogy sokan elfoglaltak, többüket rendelés közben értük el. Találkoztunk azonban egy kirívó esettel, amely mellett nem mehet el szó nélkül a HírExtra. Dr. Zonda Igor urat szerettük volna megszólaltatni. A megadott telefonszámon egy kedves hangú kisasszony jelentkezett, aki közölte, hogy a "doktor úr" nincs nyilatkozatképes állapotban, hétfőn esetleg. Próbáltuk menteni a helyzetet, hogy csak telefonos interjút szeretnénk, általános tájékoztatást adni olvasóinknak az allergiáról. A kisasszony elmondta, hogy a doktor úr vállal telefonos interjút, 500 forint plusz áfa/ perc áron. Ennek hallatán belénk ütött a ménkű, röhögéstől fuldokolva kellett letennünk a telefont. Gyorsan kiszámoltuk, hogy egy 15 perces beszélgetés mintegy tíz ezer forintjába került volna szerkesztőségünknek. Kíváncsiak lennék, hogy Dr. Zonda mennyiért rendel? És vajon percalapon? Annyi biztos, ezek után a HírExtra nem a doktor urat választja allergológusának.
A nagy májusi monszun ideális körülményeket teremtett a parlagfű elterjedéséhez. A rendkívül nedves időjárásban az átlagosnál jóval több parlagfű-mag "szökött szárba", így az elkövetkezendő hónapokban durvább allergia szezonra számíthatunk, mint amit az elmúlt években megszokhattunk. Ezt már Dr. Balogh Katalin allergológus mondta a HírExtrának. Véleménye szerint a száraz kánikulában erősödnek az allergiás tünetek, mert "nincsen eső, ami kimosná a levegőből a polleneket. Eső hiányában kavarognak a levegőben, így panaszokat okoznak az erre érzékeny embereknél."

A parlagfű szezonja azonban még nem zuhant az allergiások nyakába, pollenjeinek tetőzése augusztusra várható. A virágzásig van esély a védekezésre, ezért mindenképpen tanácsos, hogy mindenki elvégezze az egyébként kötelező jellegű kaszálásokat mind közterületen, mind magánterületen.

"Június elején a pázsitfűfélék és a gabonafélék okoznak tüneteket. Felső légúti panaszokat, asztmás tüneteket idézhetnek elő ezek a pollenek, csakúgy, mint a parlagfű. Némely esetben kontakt bőrtüneteket is tapasztalunk, de ezek meglehetősen ritkán fordulnak elő."- mondta el Balogh Katalin.

Állati mikroklíma

Látogasson hétvégén az Állatkertbe! Nemcsak a vihogó makik miatt éri meg, üzemelnek ugyanis a párakapuk a fővárosi intézmény területén.

A párakapuk lényege, hogy alattuk – a keresztvasra szerelt szórófejek üzembe helyezésével – vízpermetből, illetve vízködből álló függöny keletkezik, amelyen a látogatók, ha kedvük tartja, bármikor áthaladhatnak. Mivel a vízpermetet, illetve a vízködöt alkotó cseppek mérete a szokásos vízcseppeknél jóval kisebb, lényegesen hatásosabban csökkentik a hőérzetet is. Jelenleg három párakapu üzemel az Állatkert területén, de a következő héten további kettőt is üzembe helyeznek, ha erre szükség lesz.

Az Állatkert mikroklímája egyébként párakapuk nélkül is kellemesebb annál, mint amit a nagyvárosokban általában tapasztalhatunk. A kert jellegéből adódóan területének nagy részét összefüggő lombsátor árnyékolja, emellett viszonylag sok a vízfelület is, ami szintén kellemesebbé teszi a kertben uralkodó helyi mikroklímát.

Az intézmény munkatársai természetesen nemcsak a közönségről gondoskodnak, hanem az állatokról is. Az állattartó helyeket elve úgy tervezik meg, hogy az állatok számára különböző hőmérsékleti zónák, napnak kitett és árnyékos helyek is hozzáférhetőek legyenek.

A pingvineknél árnyékoló vitorlákat feszítenek ki (habár az Állatkertben látható pingvinek egy Dél-Afrika partvidékén honos faj képviselői), és szükség esetén hűs zuhanyról is gondoskodnak a számukra. A jegesmedvéknél tekintélyes méretű medence segít elkerülni az állatok felhevülését: a sárgásfehér bundájú ragadozók természetesen jóval többet is fürdenek ilyenkor, mint más évszakokban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását