2024. május 2. - Zsigmond

Újabb japán csodarobotok

Egy ötéves gyereket és egy kilenc hónapos csecsemőt modellező robotot mutattak be pénteken japán kutatók, akik az emberi ismeretanyag és fizikai képességek megszerzését akarják tanulmányozni, később reprodukálni "teremtményeiken" keresztül annak érdekében, hogy a robotok együtt élhessenek az emberekkel.
2010. június 11. péntek 19:17 - HírExtra
A széles körű mozgási, kifejezési és érzékelési képességekkel rendelkező, ötéves gyermek méretének megfelelő roboton, M3-Kindyn a felnőtt és a gyermek közötti kölcsönhatást szeretnék megfigyelni.

A 27 kilogrammos androidot 42 nagy teljesítményű motor mozgatja, testén 109 tapintásérzékelő van. Különböző érzelmek tolmácsolására alkalmas, kifejező arcán szeme két kamera, füle két mikrofon, még beszédfelismerő készülékkel is ellátták. Képes arra, hogy feladatokat végezzen el tárgyakkal és felvigyázója segítségével járjon. Az egész szerkezetet egy belső számítógépes rendszer irányítja, ami megkönnyíti használatát.

A másik robot, Noby, egy 9 hónapos kisbabához hasonlít - ez az emberi fejlődés egyik kritikus szakasza. A kutatók szerint hű másolata egy igazi csecsemőnek, mindegyik testrészének súlya és vastagsága pontosan olyan, mint a valódi csöppségeké. A 71 centiméter magas és 7,9 kilogrammos robot testét puha bőr borítja, rajta 600 tapintásérzékelővel. Ötéves "testvéréhez" hasonlóan látását két kamera, hallását két mikrofon biztosítja - olvasható a www. plasticpals.com honlapon.

"Összehasonlítva Noby ismeretfejlődéséről és az emberi ismeretfejlődésről összegyűjtött adatokat, új felfedezéseket tehetünk" - mondták a kutatók. "Ahhoz, hogy az emberek és a robotok harmonikusan együtt élhessenek, fontos, hogy ez utóbbiak képesek legyenek tanulni és bővíteni ismereteiket" - tették hozzá. Véleményük szerint azért kell "megérteni az emberi képességek fejlődésének mechanizmusait, hogy utána létrehozhassanak humanoidokat, amelyek reprodukálni tudják ezeket." Emiatt van szükség arra, hogy a robotok formája megközelítse egy csecsemőét vagy egy gyerekét.

A most bemutatott robotokat a tokiói és az oszakai egyetem kutatócsoportjai, valamint állami és magán kutatóintézetek fejlesztették ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását