2024. április 25. - Márk
Ma egy hetes a kormány, amely nem kért türelmet a választóktól, ám nem is vesztegette az idejét. Más kérdés, hogy amit tett, az inkább a rombolás, kapkodás, mintsem a megfontolt, higgadt, netán együttműködő kifejezésekkel jellemezhető.
2010. június 5. szombat 15:34 - Nagy András
Fidesszel szimpatizáló cimborám már a második Orbán-kormány első hetének derekán nekem szegezte a kérdést: na, mit szólsz a kormány eddigi működéséhez? Mit szóljak? – kérdeztem vissza. Hivatalosan három napja sincsenek hatalomban. De tényleg, mit is? Véleményem kifejtésére végül sem elég idő, sem megfelelő alkalom nem kínálkozott. Kedves cimbora: íme, a hiány-pótlék!

„Személyes” döntések: megindult a menet


Koncepcióm a következő: miután a 2.0-ás Orbán-kabinet – ígéretéhez híven – nem teketóriázott, és már működése első napjaiban (sőt azelőtt is) futószalagon gyártotta a törvényjavaslatait, fogalmazta meg a minisztériumokat és egyéb állami szerveket érintő személyi döntéseit. Előbb a tárcák, aztán a Ház!

Vidékfejlesztési Minisztérium: tiszta víz

A tárca élére kinevezett karcagi polgármester sok vizet nem zavart hivatalának első hetében – jelenthetnénk, ha nagyon igazságtalanok akarnánk lenni. Hiszen bár Fazekas Sándor aktivitása valóban eltörpül egynémely kollegájához képest, a vidék gondjainak reménybeli megoldója egyetlen látható tevékenysége éppen az (ár)vízhelyzet kezelésében érhető tetten. A Jásztelki és Borsóhalmi árapasztó tározók megnyitásának köszönhetően a Zagyva és Tarna jászsági szakasza mentén élők remélhetőleg túl vannak az árvíz nehezén - közölte csütörtöki látogatásán a vidékfejlesztési miniszter.



Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: nemzeti fejlesztési ügyködés

A Fellegi Tamás által vezérelt fejlesztési tárca is az árvízhelyzetben való mártózással kezdte munkáját. Már vizsgálják az M6-os autópálya burkolatának beszakadása okait, de ha már arra járnak, megkezdik a köz- és magánszféra partnersége szerződések teljes átvilágítását, "mert azok az állam számára előnytelenek" - szögezte le a minisztérium kedden.

Pénteken aztán megérkezett az első komoly hír a médiacézárból lett élpolitikus tevékenységével összefüggésben: kirúgta Vági Mártont, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) eddigi vezetőjét, helyébe pedig az első Orbán-kormány idején a Hungexpo irányításért felelős Petykó Zoltánt állította.

Honvédelmi Minisztérium: Hende és mészáros

Orbán Viktor
És hogy mit csinált maga a miniszterelnök az első, második alkalommal elfoglalt kormányfői pozíciója bemutatkozásaként?  A hét elején Varsóba vette az irányt, aztán Brüsszelbe menetelt, s onnan igyekezett pótolni itthon hagyott hátvédei hiányosságait.
Hende Csaba a maga nemében stílszerűen kezdte munkáját a Honvédelmi minisztérium élén - mészárlással... Röpült a HM-ből mindenki, korábbi karrierre, rangra, szakmai előmenetelre való tekintet nélkül, akit az előző kurzus egyik vagy másik prominense helyezett vezető beosztásba. A távozók listájából kiderül: itt bizony előre tervezett és módszeresen végrehajtott akcióról volt szó. Csak az a kérdés, miért kezdte egy hivatalba lépő miniszter az első munkanapját már-már tömegesnek számító elbocsátással? Legalább a látszatát megadhatta volna annak, hogy hajlandó szakmai alapon közelíteni feladatához. Mert ez bizony hentesmunka volt.

A hét második felében Hende is az árvízhelyzettel volt kénytelen foglalkozni: 700-800 katonát vezényelt a legkritikusabb helyzetben lévő északkeleti régióba.

Külügyminisztérium: határeset

Martonyi János első, már régi-új miniszterként megtett útja a Nyugat-Balkánra vezetett a hét közepén. A térség „stabilitásának kulcsa, hogy az Európai Unió ébren tartsa a tagság perspektíváját a térség országai számára, és biztosítsa, hogy az integrációs folyamat ne lassuljon le - nyilatkozta Szarajevóból, ahol az EU-Nyugat-Balkán külügyminiszteri konferencián vett részt.

A hét vége felé már a külügyi tárcát is meg-megnyaldosta az elbocsátási hullám, legalábbis a Népszabadság megbízható információira hivatkozva arról írt, minden jel arra utal, hogy a Külügyminisztériumban a vezetőcserék a szokásosnál jóval nagyobb arányúak lesznek, és főosztályvezetői szintig lényegében teljes körűnek mondhatók majd. Pedig a hétfői átadás-átvétel még messze a Bem rakparton volt a legkorrektebb…



Nemzetgazdasági Minisztérium: semmi cicó

Zéró. Matolcsy még egyetlen döntést sem jegyez, helyette Varga Mihályhét végére ígért jelentésére vár.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium: felebarátság

Hétfőn átadás átvétel, szerdán államtitkári kinevezések, valamint Rétvári Bence államtitkár utóbb igencsak kétségbe vont bejelentése, mely szerint „több mint a felére csökkent a politikai vezetők száma a jelenlegi kormányban az előző kabinethez viszonyítva”.

Belügyminisztérium:

Pintér Sándor aztán viszont mások helyett is teszi a dolgát. Az eddig legaktívabb Orbán-miniszter azzal kezdte a hetet, hogy bejelentette: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy rendkívüli akció keretében minden településen van már rendőr. Kicsit későbbi hír: kilenc személyt fogtak el az extra ellenőrzések során. Kérdés, hosszú távon az lesz-e a megoldás a bűnözés visszaszorítására, hogy a készenléti állományt ide-oda vezényelgeti a belügyminiszter.

Aki az árvízhelyzetnek is a magaslatán volt a héten. Nagy Anna kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján bejelentette, hogy duplájára emelte az árvíz elleni védekezésre fordítható összeget az Orbán-kormány. Az eddigi 800 millió forintos forrást több mint 1,5 milliárd forintra növelte a kabinet - közölte. Pintér pedig azt hangsúlyozta, fel kell készülni arra, hogy a védekezés után felmérjék a károkat.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Réthelyi Miklós ma még azon töri a fejét, mihez kezdjen azzal a hatalmas teherrel, amit a nyakába vett. A "terratárcánál" a legnagyobb feltűnést az első napokban talán az keltette, hogy Czene Attila olimpiai bajnok úszó lett a sportért felelős államtitkár. Ja, és a hétközi hírekkel ellentétben a Márai-program nem vész el, max átalakul.

Miniszterelnökség

Súlyos megállapításokat tartalmaz a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentése - közölte Varga Mihály, a testület vezetője, a MEH államtitkára csütörtökön. Nyilvánvaló, hogy a 2010-es államháztartás, költségvetés nem tartalmazza a valós adatokat – tette hozzá.

Ugyanaznap este ugyanő már gazdasági vészhelyzetről beszélt, péntek reggel pedig megígérte: amikor a gazdasági tényfeltáró bizottság jelentése elkészül és erről a testület beszámol a kormánynak, akkor a kabinet azonnal döntéseket fog hozni.

A miniszterek az első hetüket tehát leginkább a megáradt folyókkal, valamint személyállományuk újrafogalmazásával töltötték. Nézzük most azt, miket szövegeltek az új kormány képviselői a Tisztelt Házban!



Már elfogadott javaslatok: te meg babám kapkodd...

A kormányoldal láthatóan többet törődött a választások előtt a szimbolikus törvényjavaslatok előkészítésével, mint az ország égető gondjai rendbe tételével. Így a parlamenti ciklus első hetében elfogadott javaslataik sokkal inkább a lelki, mint a mindennapi megújulást hordozzák magukban.

A Fidesz-KDNP képviselői igent mondtak az alkotmány módosításától kezdve a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló tervezeten át egészen a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételig mindenre, ami csak elébük került és nem ellenzéki indítvány volt. Azokat ugyanis már a bizottságokban leszavazták.

Helyeselték, hogy a parkolást ezentúl csak önkormányzati cégek felügyelhetik, a díjakat maximalizálták. Döntöttek a Nemzeti Együttműködés Programjáról, bár rajtuk kívül ezt egyik erő sem támogtta.

Határoztak a 2011-es népszámlálásról, s bár  a kettős állampolgárság megadásáról, valamint a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről. Elhatározták, hogy a helyi önkormányzatokban mostantól a képviselő testülethez nem tartozó alpolgármester is beülhet.

Folyamatban lévő javaslatok: papírpirulák

Jó néhány javaslatot is benyújtottak, amelyekről ugyan még nem született döntés, ugyanakkor borítékolható, hogy úgy mennek majd át a Házon, mint kés a vajban. Zárószavazásra (értsd: egyetlen jól irányzott gombnyomásra) vár például az a szöveg, melynek értelmében a köztisztviselőkből kormánytisztviselőkké avanzsáló állami alkalmazottak indoklás nélkül elzavarhatók lesznek.

A Ház előtt hever az a módosító javaslat is, amely az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítéséről szól. Módosulni fog a közoktatási törvény is, még pedig oly módon, hogy a diákok ismét buktathatók lesznek már alsó tagozatban is. Rövid úton törvényre emelkedik, hogy az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait minden esetben kártérítés illeti meg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását