2024. május 16. - Mózes, Botond

Fabatkát sem érne az új Btk. a holokauszt szó nélkül?

A MEASZ szerint éppen a lényeget kihagyva akarja módosítani az Országgyűlés a holokauszt tagadását büntető törvényt, ezért tiltakozásukat fejezik ki - közölte az antifasiszta szervezet elnöke szerdán Budapesten.
2010. június 2. szerda 17:35 - HírExtra
Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke a szervezet tisztújító küldöttgyűlésén mondott beszédében úgy fogalmazott: aggodalomra ad okot, hogy a náci népirtás tényét tagadó törvényből éppen a lényeget jelentő holokauszt szó kerül ki, és azt a nemzeti szocialista kifejezéssel akarják helyettesíteni.

Utalt arra, hogy az Országgyűlés kedden szavazott a Btk.-módosításhoz benyújtott módosító indítványokról; Hanti Vilmos "félőnek tartja", hogy az a törvény, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a holokauszt tagadását, csak néhány hetet élhet.

(A hatályos Btk. három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt. A most a Ház előtt fekvő törvényjavaslat szerint úgy változna ez a passzust, hogy három év szabadságvesztéssel büntethető azt, aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel.)

Hanti Vilmos arról is beszélt, hogy a szovjet katonák a fasizmus alól szabadították fel Magyarországot, ugyanis akkor a náci Németország oldalán harcolva folytattunk hadviselést, és a felszabadítás a gettók kinyitására vonatkozott, míg ami ez után történt, az egy "más jellegű történelmi értékelést igényel".

A MEASZ elnöke szerint az akkori szellemiség újra éled, és ez ellen harcolni kell, mert "előbb jelképeinket, majd bennünket pusztítanak el" - fogalmazott.

Hozzátette: a politika és a parlament feladata, hogy megtalálja a békét szolgáló utat, még a szomszédos országokkal is, ezért nem szabad látszatintézkedéseknek, hangzatos ígéreteknek, a Jobbik "nem a hazát szolgáló ideológiájának" bedőlni.

Szabó Vilmos, az MSZP frakcióvezető-helyettese a rendezvényen azt mondta: a szocialista pártnak nincsenek eszközei, hogy megakadályozzák a Btk.-módosítást, ugyanis módosító indítványaikat a kétharmados többség elutasította. (A szocialisták részéről Bárándy Gergely azt kezdeményezte - a többség által elutasított - módosító indítványában, hogy kerüljön vissza a szövegbe a holokauszt szó, és a szöveg úgy szóljon: "aki nagy nyilvánosság előtt a holokausztot, avagy a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett egyéb népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".)

A volt külügyi államtitkár a demokrácia védelmének fontosságát hangsúlyozva kijelentette: "a fasiszta és újnyilas múltat visszahozó párt" került a parlamentbe, ezért a kormányzó pártank tisztáznia kell a Jobbikkal való viszonyát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását