2024. május 6. - Ivett, Frida

Vita a pénzügyi reformról

Az Egyesült Államok és Németország egyetért abban, hogy a nemzetközi gazdasági, illetve pénzügyi válság kezelése érdekében szükség van a pénzügyi rendszer reformjára, de ennek módozatait illetően ismét napvilágra kerültek a nézeteltérések. Mindez azokon a tárgyalásokon derült ki, amelyeket Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter folytatott csütörtökön Berlinben német kollégájával, Wolfgang Schäubléval.
2010. május 27. csütörtök 21:14 - HírExtra
A találkozó fontosságát aláhúzta, hogy alig néhány héttel a G20 országcsoport kanadai csúcskonferenciája előtt került rá sor.

A két miniszter közösen tartott sajtókonferenciáján Timothy Geithner hangoztatta, hogy kormánya a reformok elkötelezett híve, és kész a pénzügy problémák megoldásának globális megközelítésére. Az egyetértés azonban ezzel ki is merült, német források szerint ugyanis az ezt célzó mechanizmussal kapcsolatban erőteljesen megmutatkoztak a nézeteltérések.

A német kormány, és személy szerint Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter - ugyanis azon az állásponton van, hogy a kialakult válság egyik fő oka az államok eladósodása, ezért Németországnak, továbbá az euróövezet többi országának mindenekelőtt az államháztartási hiány lefaragására kell erőfeszítéseket tennie. Schäuble szerint a jelenlegi helyzetben főként az államháztartási deficiteket kell jelentősen csökkenteni.

Az amerikai pénzügyminiszter ugyanakkor megerősítette a hivatalos washingtoni álláspontot, amely szerint a nagyfokú takarékossági programok veszélyeztetik a növekedést. Közvetve azzal vádolta Németországot, hogy ezzel ellentétesen cselekszik. Kifejtette, hogy az amerikai elképzelés szerint mindenekelőtt a gazdasági konjunktúra élénkítésére van szükség, még abban az esetben is, ha erre nincs meg a fedezet. Timothy Geithner úgy ítélte meg, hogy elsősorban Németországnak, továbbá Kínának kellene többet tennie a konjunktúra fellendítése érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását