2024. április 30. - Katalin, Kitti

Rövidebb lesz a választási kampány!

Már az őszi önkormányzati választáson rövidebb lehet a kampány és csak a szavazás napján lenne kampánycsend este hét óráig - tartalmazza a választási eljárásról szóló törvény módosítását kezdeményező, fideszes képviselők által a parlamentnek szerdán benyújtott javaslat.
2010. május 26. szerda 14:19 - HírExtra
A kezdeményezett változtatások között szerepel, hogy csak személyesen lehet majd igazolást kérni és háromról két napra csökkennek egyes jogorvoslati határidők.

A Kósa Lajos, Szakács Imre és Kovács Zoltán által jegyzett, az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztésben a módosítást az áprilisi országgyűlési választások technikai lebonyolításának problémáival indokolják.

A beterjesztők szerint a módosítás kizárólag azokat a változtatásokat tartalmazza, amelyek az önkormányzati választások zavartalan lebonyolítása érdekében feltétlenül szükségesek.

A hatályos szabályozás szerint a választást legkésőbb 72 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni. Ezt rövidítené le a javaslat hatvan napra.

A törvényjavaslat szerint a választási kampány a választás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig tart. A szavazás napján 0 órától 19 óráig választási kampányt folytatni tilos - rögzíti az indítvány szövege.

Az előterjesztés szerint igazolást legkésőbb a szavazást megelőző második napon lehet kiadni és csak
személyesen lehet kérni. Az indoklás szerint az önkormányzati választáson igazolással csak abban az esetben szavazhat a választópolgár, ha lakóhelye mellett "bejelentett tartózkodási hellyel" is rendelkezik. Igazolást meghatalmazott útján vagy ajánlott levélben is lehet kérni. A levélben meg kell jelölni a tartózkodási helyet, ahol a választópolgár szavazni kíván.

A javaslat tartalmazza, hogy a választási bizottságoknak a jelöltek, listák nyilvántartásba vételére a korábbi három nap helyett két napjuk lesz.

Az előerjesztés hatályosulásával lehetővé válna, hogy a területi választási iroda vezetőjének választókerületek megállapításával kapcsolatos döntése miatt bírósági jogorvoslatot lehessen kérni két napon belül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását