2024. április 29. - Péter

Intézkedés az euró védelme érdekében

Pénzügyi válságkezelő mechanizmust hoznak létre az EU-ban, amely szükség esetén gyorsan igénybe vehető lesz az euró védelmében, illetve súlyos adósságproblémával küzdő EU-tagállamok segítésére.
2010. május 8. szombat 09:57 - HírExtra
Közös nyilatkozatukban az állam- és kormányfők kiemelték, hogy valamennyi euróövezeti országban prioritásként kezelik az államháztartás konszolidációját, és szigorúbb, hatékonyabb szankciókkal sújtják azokat a tagállamokat, amelyek megszegik a zóna stabilitását biztosító szabályokat.

Az új pénzügyi mechanizmusra az Európai Bizottság tesz javaslatot, de Barroso egyelőre elzárkózott attól, hogy elárulja annak pontos részleteit. Korábbi kiszivárogtatások szerint a terv része egy több tízmilliárd eurós pénzalap létrehozása is.

Az euróövezeti országok vezetői a brüsszeli munkavacsorán véglegesen jóváhagyták a Görögország pénzügyi támogatására szolgáló 110 milliárd eurós IMF-EU hitelt. A fizetésképtelenség határára sodródott Athén az elkövetkező három év folyamán 110 milliárd eurós hitelkerethez jut - 80 milliárd euró erejéig az eurózóna országaitól, 30 milliárd euró értékben pedig a Nemzetközi Valutaalaptól.

A sürgős intézkedésekre azért volt szükség, mert a piacokon más euróövezeti országok, így Spanyolország, Portugália, Írország, Olaszország helyzete is nehezebbé vált az elmúlt napokban.

Az állam- és kormányfők egyetértettek abban is, hogy fel kell gyorsítani a pénzügyi piaci szabályozás és ellenőrzés kidolgozását. Szó esett az euróövezet stabilitását és növekedését garantáló szabálycsomag megerősítéséről, sőt, uniós szerződések módosításáról is, ez utóbbiról azonban egyelőre nem született döntés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását