2024. április 26. - Ervin

Mesterházy befutott

Mesterházy Attila lett az MSZP új frakcióvezetője. A döntést a párt mai frakciógyűlésén hozták meg. Az egyelőre nem dőlt el, hogy kit ajánlanak az Országgyűlés alelnökének, illetve kik lesznek a frakcióvezető-helyettesek.
2010. május 3. hétfő 15:02 - Pénzes Dávid
Ami eddig is tudható volt, most bizonyossá vált: a Szocialista Párt parlamenti frakciójának az eddigi frakcióvezető, a kampányban miniszterelnök-jelöltséget kapott Mesterházy Attila áll majd az élén. Az 59 fős leendő frakcióból 55-en vettek részt hétfő délelőtt a Képviselőházban tartott ülésen. A szavazáson ötvenen voksoltak Mesterházy mellett.

Gyurcsány is a képben

A szocialisták számára a jelen két legfontosabb kérdése, hogy ki vezeti a frakciót és ki vezeti a pártot. Egyes körök azt szeretnék, ha a két funkció egy személy kezében lenne, mások azonban elválasztanák a kettőt. Ez utóbbiak Gyurcsány Ferenc köré szerveződnek.

Nehéz nem észrevenni, hogy Gyurcsánynak nem csupán teoretikusan célja a két poszt elkülönítése. A volt miniszterelnök pontosan tudta, hogy semmi esélye nem lehet elnyerni a frakció vezetését: így nem nehéz észlelni rendkívül átlátszó játszmájának valódi célját: Gyurcsány újra pártelnök akar lenni, s szeretné az MSZP, azaz az ellenzék irányítását megkaparintani. Ehhez bizony meg kell győzni minél több szocit, hogy válasszák szét a két funkciót.

Megy a harc

Lendvai Ildikó
Lendvai Ildikó pártelnök a több órás elnökségi és megyei elnöki tanácskozások után tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten elmondta: a képviselőcsoport alakuló ülése május 3-án lesz, ezen megvitatják a politikai feladatokat, elfogadják a szervezeti és működési szabályzatot, valamint megválasztják az új frakcióvezetőt. A leköszönő pártelnök kitért arra: az elnökség kezdeményezte kongresszus összehívását június első hétvégéjére - valószínűleg június 6-ra - , és megindította az ehhez szükséges pártkonzultációt. A beérkező véleményeket a május 21-én vagy 22-én megtartandó választmány összegzi.
Gyurcsány egyre nyilvánvalóbban harcol Mesterházyval a pártelnöki posztért, ám az is szépen körvonalazódik, hogy ezt a csatát el fogja bukni. Információink szerint a Gyurcsány felé elkötelezettek egyre kevésbé lelkesednek volt főnökükért, míg a Mesterházy felé megnyilvánuló bizalom egyre erősebb, s egyre többen látnák őt a párt élén. Gyurcsányt természetesen nem szabad még leírni, mégis úgy tudjuk, a bukott választással elfogyott körülötte a levegő.

Gyurcsány előnye, hogy még mindig komoly mozgósító ereje van. A kampányban ő tudott egyedül nagy „tömegeket” vonzani, ami bizony olyan „kesztyű”, amit Mesterházynak előbb-utóbb fel kell vennie. Ha Mesterházy is képes lenne csarnokokat, vagy ne adj’ Isten tereket megtölteni, nagyban növelné esélyét az elnökválasztásra.

A fővárosi blama


A párt másik nagy kérdése Budapest. Az, hogy a párt budapesti szervezetének egyik vezetője sem ért el normális eredményt (Burány Sándor, Steiner Pál) Horváth Csaba pedig nem is indult, már mutatja, hogy nagy baj van a fővárosi szervezettel is. De a hétvégi Horváth Csaba-ámokfutás még ennél is mélyebbre süllyesztheti a szimpátiát.

A főpolgármester-jelölt bejelentése, miszerint ingyenes lesz a tömegközlekedés, egy ilyen nyolc év után, melyben éppen az üres ígéretekből lett elege mindenkinek (a Fidesz nem ígért semmit, valójában nem is mondott semmit, meg is kapta a kétharmadot), teljes öngól. Hihetetlenül ritmustalanul, a politikai érzékenység és a társadalompszichológia teljes hiányában sikerült kimondania ezt butaságot.

Hogy Mesterházy mit fog kezdeni majd az önkormányzati választásokon az ilyen öngólok elkerülésére, még nagy kérdés. Hiszen ha elméletben nem is lesz pártelnök, de aspiráns igen, s mint ilyen, egy elég okos és hatékony kampány után biztosan elnökké választják.

Mindenestre a párton belül harc folyik csupán egy csata ért ma véget, amit Mesterházy Attila megnyert.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását