2024. március 29. - Auguszta
Ma fogadta Sólyom László köztársasági elnök Orbán Viktort, az országgyűlési választásokon győztes párt miniszterelnök-jelöltjét. A találkozón a köztársasági elnök hivatalosan felkérte Orbánt a kormányalakításra.
2010. április 28. szerda 11:00 - HírExtra
Orbán Viktor délelőtt 10 óra előtt néhány perccel érkezett a Sándor-palotába,. A Fidesz elnökét Varga Mihály alelnök és Szijjártó Péter az elnöki kabinet vezetője kísérte. A köztársasági elnök és a kétharmados támogatást szerzett Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje zárt ajtók mögött nagyjából fél órát tárgyalt a kormányalakítás menetéről és az új Parlament megalakulásáról.

Felkészült?


A megbeszélést követően Sólyom László és Orbán Viktor együtt állt a sajtó elé. Sólyom László elmondta, ilyen pillanatokban látszik, hogy mi volt az értelme a procedúrának amit a választások jelentenek. Bejelentette, hogy Orbán Viktort javasolja miniszterelnök jelöltnek. „Megkérdeztem az elnök úrtól, hogy felkészül-e és hajlandó e a kormányzásra. Ő azt mondta felkészült. Ezért én az Országgyűlés alakuló ülésén őt fogom jelölni.”

Nagy örömmel


A kormány?
Nyolc miniszter, harminc államtitkár, két miniszterelnök-helyettes, sok egybevont, korábban külön minisztérium felügyelete alá tartozó szakterület - a sajtóban az elmúlt hetekben megjelent, a Fidesz által meg nem erősített, de nem is cáfolt információk szerint így épül majd fel a második Orbán-kormány. Miniszter lehet Pintér Sándor, Matolcsy György, Navracsics Tibor, államtitkárság felelhet az igazságügyért, a cigányügyért, az infokommunikációért. (origo.hu)
Orbán Viktor megköszönte, hogy magához kérette és felkérte Sólyom László. „Kérdéseire egyértelmű igen válaszokat adtam és a legnagyobb örömmel fogadtam el a felkérést.” A leendő miniszterelnök hitet tett az elnök iránti nagyrabecsülése mellett is.

Orbán újra elmondta, hogy nemzeti konzultációt indít, hogy széles körűen egyeztessen az állampolgárokkal. Mert – mint mondta – végső soron tőlük kapta a miniszterelnöki felkérést. A választópolgárok odáig jutottak az elmúlt nyolc év alatt, hogy meg kellett döntsenek egy rendszert, hogy egy újat építsenek.

Hangsúlyozta, hogy a leendő kormány Magyarország három harmadát fogja szolgálni. A leendő kormányfő végül megköszönte azt, hogy a választók döntése nyomán végre jó érzés Magyarországon magyarnak lenni.

A lehető leghamarabb


Sólyom László már a választások második fordulójának napján bejelentette, hogy a lehető legkorábbi időpontban összehívja az új Parlament alakuló gyűlését, mert szerinte az ország érdeke, hogy minél előbb új kormány alakuljon. Tény, hogy a példátlanul erős felhatalmazás azt is jelenti, hogy nincs szükség koalíciós alkukra, vagy pártközi megállapodásokra: a kormányalakítás joga egyértelműen a Fidesz-KDNP kezébe került.

Az alakuló ülés minden jel szerint május 14-én esedékes. (Az időpont akkor csúszhat, ha a választásokkal kapcsolatos jogorvoslati eljárások nem zajlanak le addig.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. április 28. 15:58
Már csak bele kell kezdeni, és végig kell vinni!

Ha sikerül tényleges reformokat végrehajtani, mindenki nyer vele hosszútávon!

Hajrá!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását