2024. április 25. - Márk

Nemzeti csúcs után nemzeti konzultáció

Másodszor kezdeményezett nemzeti konzultációt Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szinte pontosan öt évvel ezelőtt már meghirdetett egy több hónapig tartó konzultációsorozatot. A mostani megbeszélések viszont várhatóan rövidebb ideig tartanak majd, és elsősorban vezetőkkel találkoznak konkrét témákban.
2010. április 27. kedd 14:00 - HírExtra
Orbán Viktor hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján - a Fidesz-KDNP választási győzelme után - jelentette be, hogy a következő két-három hétben öt nemzeti ügyben, a rend, a szociális biztonság helyreállítása, a gazdaság talpra állítása, az egészségügy megmentése és a demokratikus normák visszaállítása terén nemzeti konzultációkat tartanak.

Elmondta: az első téma a közbiztonság és közrend, helyszíne pedig valahol Észak-Magyarországon lesz; itt polgármesterekkel, helyi rendőri és cigányvezetőkkel találkoznak majd. Ezt követően nyilvánosságra hozzák, milyen lépéseket kell azonnal meglépni e területen. A második konzultáció a gazdaságáról szól majd - közölte.

Öt évvel ezelőtt, februárban Orbán Viktor akkori országértékelő beszédében hirdette meg, hogy 2005-öt a nemzeti konzultáció évévé szeretnék tenni. Első lépésként létrehozták a Nemzeti Konzultációs Testületet, amely 2005. március 9-én tartotta alakuló ülését. A nyolc tagú testületnek külön szóvivője is volt, Kudlik Júlia személyében.

Orbán Viktor akkori megfogalmazása szerint azért volt szükség a rendezvénysorozatra, mert az emberek többsége elvesztette azt a hitet, hogy a következő 10-15 év olyan korszak lesz, amely megint róla szól majd.

Most hétfőn is arról beszélt a kormányfői poszt várományosa, hogy az elmúlt években a kormányzati rendszer nem a közérdekek szolgálatáról szólt, hanem magánérdekekről, az emberek azonban vasárnap, a választás második fordulójában megbuktatták ezt a rendszert, és megalapítottak egy újat, a nemzeti együttműködés rendszerét, amelyben a politikának tilos magánérdekekről szólnia.

Az öt évvel ezelőtti konzultációsorozat abban különbözött a most indulótól, hogy több hónapig tartott, és elsősorban hétköznapi emberek véleményére voltak kíváncsiak nyilvános rendezvényeken, kérdőívekben. Akkor az országjárás során mintegy 700 településre látogattak el a testület tagjai és Orbán Viktor, 1,6 millió ember véleményét hallgatták meg személyesen, telefonon vagy levelek útján, a konzultáció alapítványához hatvan millió forint felajánlás érkezett magánszemélyektől, a konzultáció kérdőívét kitöltők között pedig még egy személygépkocsit is kisorsoltak. A kérdőívekben elsősorban arról érdeklődtek az emberektől, hogy szerintük mi az, amiről beszélni, amin változtatni kellene, mik legyenek a közös célok.

A nemzeti konzultációk sorozatának 2005. októberi zárórendezvényén a Fidesz elnöke hangsúlyozta: új gazdaságra, új államra és új politikára van szükség. Az új gazdaság eszköze a radikális adócsökkentés, az új államé a bürokrácia radikális csökkentése, az új politikáé pedig a "radikális politikuscsökkentés" - fűzte hozzá akkor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását