2024. április 27. - Zita

EU-reform: révbe ér az Európai Külügyi Szolgálat

Az uniós külügyminiszterek egyetértésének elnyerését reméli Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Külügyi Szolgálat létrehozására kidolgozott tervéhez.
2010. április 26. hétfő 13:41 - HírExtra
Az EU-országok külügyminiszterei hétfő délelőtt Luxembourgban megkezdődött tanácskozásukon áttekintik a szolgálat szerkezetére vonatkozó elképzeléseket, amelyekről az elkövetkező hónapokban még várhatóan kemény alkudozásokat kell folytatni a saját beleszólási jogának bővítésére törekvő Európai Parlamenttel is. Ashton már egy hónappal ezelőtt benyújtotta tervezetét, és most - mint azt a hétfői megbeszélés kezdetén mondta - jó hírekre, támogatásra számít a kormányok képviselőitől.

Az Európai Külügyi Szolgálat - a külképviseletek személyzetével együtt - több ezer főt tenne ki, és diplomáciai források szerint Ashton azt ígéri: a személyi összetétel forrásoldalát illetően néhány éven belül elérhetik a kívánatosnak tartott háromszor egyharmados arányt a tagállami kormányokat képviselő tanács apparátusa, az EU legfőbb végrehajtó szervének számító Európai Bizottság, illetve az egyes tagállamok között. A kezdeti időszakban - uniós körökben úgy vélik, hogy a szolgálat ősztől állhat fel - nagyobb arányban kerülnek az új apparátusba a tanács főtitkárságának, illetve az Európai Bizottságnak az emberei.

A külügyminiszterek mellett ezúttal a tagországok védelmi tárcáinak képviselői is részt vesznek a luxembourgi tanácskozáson. Ők már vasárnap este kötetlen megbeszélést folytattak Ashtonnal, és egyetértettek abban, hogy az uniós országok kül- és biztonságpolitikájának fokozott összehangolására irányuló törekvések jegyében, amikor nagyobb hangsúlyt kap a biztonsági, védelmi vetület is, a védelmi miniszterek eddig félévente tartott értekezleteinél sűrűbben kellene találkozniuk.

A hétfői, zárt ajtók mögött folyó eszmecserén az EU-miniszterek Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral is tárgyalnak az unió és az észak-atlanti szervezet közötti együttműködés javításáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását