2024. április 25. - Márk

A gyümölcsök tényleg egészségesek! - egy hatalmas kutatás

Egy új vizsgálat szerint sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csak kis mértékben csökkenti a rosszindulatú daganatos betegségek kockázatát, ez nem változtat azon, hogy ezek az egészséges tápanyagok sok más betegség ellen is védenek - írta a világ egyik legrangosabb orvosi hetilapja, az angol The Lancet.
2010. április 22. csütörtök 10:22 - HírExtra
Az EPIC-tanulmány 1992-ben indult. Európa tíz országában gyűjtötték össze azt a fél milliónál is több önkéntest, aki részt vesz a tudományos munkában. A vizsgálat célja, hogy felderítsék: van-e összefüggés táplálkozásunk, ételeink, italaink és a rosszindulatú daganatos betegségek között.

A most nyilvánosságra hozott adatok azt igazolták, hogy abban a csoportban, amelynek tagjai a javasolt egészséges étkezés szabályai szerint naponta öt részletben, összesen 40 dekányi gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, kilenc százalékkal ritkább a rosszindulatú daganat, mint azok között, akik csak néha esznek természetes növényi ételeket.

Mind a szakemberek, mind a média jelentős része meglepve és rosszkedvűen fogadta az eredményt. "Zöldségek evése nem véd a ráktól" - jegyezte meg a The New York Times. A csalódás oka döntően az volt, hogy korábban egyes szakértők azt jósolták: az ilyen, főleg növényi táplálkozás a felére csökkenti a rák okozta halálozást.

A The Lancet szerkesztőségi közleményében emlékeztette az olvasókat arra, hogy a minden nap, lehetőleg öt részletben elfogyasztott gyümölcs és zöldség megevésével elért eredmény csak látszólag szerény siker. Sok meggyőző adat bizonyítja, hogy az ilyen étkezés jelentősen véd a szívroham és az agyi katasztrófa ellen.

Négy éve éppen az angol folyóirat közölte azt a tanulmányt, amelynek kimutatása szerint az ajánlott módon étkezők körében 26 százalékkal kevesebben szenvedtek agyi katasztrófát, mint azok között, akik minden nap csupán háromszor ettek zöldséget és gyümölcsfélét.

A szerkesztők másik érve az általuk fontosnak tartott étkezési rendszer mellett az, hogy bizonyos rosszindulatú daganatok esetében a védő hatás sokkal kifejezettebb, mint általában. A részletes statisztikai elemzés igazolta, hogy a szájüreg, a nyelőcső vagy a belek szöveteinek rákos elfajulását a sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étkezés lényegesen nagyobb mértékben gátolta, mint az egész testre vonatkozóan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását