2024. május 6. - Ivett, Frida

Obama levelet kapott az iráni elnöktől

Barack Obama amerikai elnök levelet kapott Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöktől - erősítette meg a hét végén a washingtoni Fehér Ház. Az iráni elnök a múlt hónapban küldött levelet - mondta Michael Hammer, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője a Politico hírportálnak.
2010. április 18. vasárnap 18:23 - HírExtra
Mint hozzátette, a levél tartalmát nem fedik fel. Ahmadinezsád a napokban az iráni állami televízióban beszélt arról, hogy levelet küldött az amerikai elnöknek. "Írtam Obamának egy levelet, amely hamarosan meg fog jelenni" - mondta, és hozzátette: "azt üzentem neki, hogy üdvözöljük a változást, de nem láttunk valódi változást".

Ahmadinezsád azt is kijelentette, hogy szerinte a nukleáris dosszié csak ürügy. "Az Egyesült Államoknak két lehetősége van, vagy folytatja téves politikáját, vagy együttműködik Iránnal" - mondta, hozzátéve, hogy "az együttműködés persze mindkettőnknek jobb".

A Politico értelmezése szerint a levél része Teherán azon törekvésének, hogy a maga oldalára állítsa a habozó államokat az Irán elleni újabb ENSZ-szankciók ügyében: a perzsa állam vezetése azt akarja demonstrálni, hogy hajlandó a diplomáciai párbeszédre. A levél az iráni közvélemény számára pedig azt üzeni, nincs szó arról, hogy Irán nemzetközileg mind jobban elszigetelődik.

Az amerikai kormányon belül erősödik az a vélemény, hogy Washington diplomáciai úton nem képes rávenni Iránt nukleáris programjának feladására. Az Egyesült Államok meggyőződése szerint Teherán atomfegyver előállítására törekszik, amit Irán következetesen tagad.

A The New York Times vasárnap beszámolt arról, hogy Robert Gates védelmi miniszter az év elején egy szupertitkos feljegyzésben figyelmeztette a Fehér Házat: az Egyesült Államoknak nincs hatékony hosszú távú stratégiája az iráni nukleáris ambíciók letörésére. Gates állítólag "ébresztőnek" szánta a memorandumot, miközben a Pentagon katonai alternatívák kidolgozását szorgalmazza arra az esetre, ha a diplomácia útján és szankciókkal sem lehet jobb belátásra bírni Iránt. Arról, hogy Irán ellen milyen "titkos műveletek" végrehajtása jöhet szóba, az újság még névtelen forrásokat sem tudott megszólaltatni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását