2024. április 25. - Márk

Helyi MSZP-sek sem örülnek a visszalépéseknek

Az MSZP nagypályás politikai cselfogása, jelöltjeinek négy helyen való visszaléptetése könnyen visszaüthet, a helyi szervezetek ugyanis nem repesnek az örömtől az országos elnökség több szempontból is megosztó döntése után.
2010. április 16. péntek 16:59 - Sarkadi-Nagy Márton
A választás második fordulójára készülő pártok mindeddig leglátványosabb taktikai húzásaként a Magyar Szocialista Párt (MSZP) négy jelöltje lépett vissza a Lehet Más a Politika (LMP) javára.

A lépés megítélése nem egyértelmű, de valószínű, hogy a szocialisták így akarják diszkreditálni és zavarba hozni az LMP-t, valamint megteremteni a lehetőséget arra, hogy a kétharmados Fidesz-győzelem bűnbakjává tegyék. A visszalépések azonban a párton belül is vitát robbantottak ki.

Vörös Csepel, vezesd a harcot

A csepeli MSZP-szervezet közleményében azt írja, a helyi elnökség egyhangúan elutasítja Avarkeszi Dezső visszalépési szándékát. Érdekes a megfogalmazás, ugyanis az mszp.hu szerint Avarkeszi - és a többi visszalépő - “döntésüket saját maguk hozták meg, az MSZP elnökségének beleegyezésével”, A csepeli szocialisták ezt kihasználva úgy próbálnak most tiltakozni, hogy ne legyen egyértelmű az országos elnökséggel való szembenállás.

Sokat elmond a csepeli MSZP-sek érzéseiről a csepel.info értesülése, amely szerint a keddi elnökségi ülésen “Avarkeszi lemondása teljesen betette kaput. Mindenki úgy érzi, hogy máris vesztettek, itt a vég. Tóth Mihály teljesen összeomlott, a polgármester ideje nagyobb részében a fejét fogta”.

Tóth Mihály csepeli polgármester és a helyi MSZP-szervezet elnöke a HírExtra kérdésére azt válaszolta, “Nem az országos elnökség döntésével kapcsolatban, hanem Avarkeszi Dezső személyes döntésével kapcsolatban foglaltunk állást”. Azt firtató kérdésünkre, hogy a két döntés azonos lévén, elég furcsa kizárólag Avarkeszit minősíteni, Tóth Mihály azt mondta: “ehhez jogunk van”.

A visszalépések által érintett további helyi szervezetek, a terézvárosi, a józsefvárosi és a zuglói szocialisták sem a daliás jövőt látják a megmozdulásban. Ők ugyan még csak odáig sem jutottak el, hogy a honlapjukon valamilyen formában hírt adjanak a visszalépésekről, de annyi biztos, szavazóikat nem buzdítják látványosan, hogy voksoljanak az LMP-re.

Égszakadás

A csepeli szocialisták valószínűleg nincsenek egyedül ellenérzéseikkel. A Hírszerző értesülése szerint az országos elnökségben és az MSZP választási bizottságában is komoly viták alakultak ki a visszalépésekkel kapcsolatban, a visszalépést támogató pártvezetés és a húzást ellenző „gyurcsányisták” között. A helyi szervezetek mostani berzenkedése pedig segíthet a párton belüli ellentétek elmélyítésében.

Nagy kérdés, hogy az elbukott választások után fog-e és ha igen, akkor milyen határok mentén szakadni a szocialista párt, de az elnökség mostani döntése könnyen a jelenlegi vezetés ellen hangolhatja a társadalmi közegbe beágyazott, nagypályás politikai sport helyett napi hivatali munkát végző budapesti MSZP-szervezeteket. 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását